Снимка: БТА

В Македония започна и политическа борба за това дали е правно издържано решението на президента Георге Иванов за спиране на всички съдебни преследвания срещу политици по скандала с масово подслушване от властите в страната.

Група депутати от опозиционния Социалдемократически съюз още снощи внесоха искане за оставка на президента Иванов. Към тях се присъединиха и депутати от доскоро коалиционния партньор на управляващите – Демократичния съюз за интеграция на Али Ахмети, предаде БНТ.

Още по темата

Ясно е обаче, че гласовете и на двете политически партии няма да стигнат за т.нар. импийчмънт на президента Иванов. Освен това парламентът се саморазпусна преди две седмици с оглед на предстоящите на 5 юни парламентарни избори, а председателят на парламента Трайко Веляновски заяви, че няма никакво правно основание отново да свика парламента, за да се гласува евентуалният импийчмънт на Иванов.

Самият президент вчера заяви, че няма намерение да преразглежда своето решение и че с него той целял да се намери някакъв изход от острата политическа, икономическа, социална и морална криза, която разтърсва Македония.

Снощи се проведоха два митинга. Единият беше против решението на президента Иванов, който събра 2-3 хиляди опозиционни привърженици. Те атакуваха офиса на президента в центъра на града. Полицията се опита да ги спре. Полицейският кордон в един момент беше разкъсан. Намесиха се допълнителни полицейски сили и ситуацията беше овладяна. 12 души от протестиращите бяха задържани. Нанесени са материални щети на офиса на президента. Има и ранени полицаи.

Малко по настрани се проведе контрапротест, организиран от привърженици на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, които приветстваха решението на президента. Те застанаха пред входа на сградата на парламента, за да го защитават от опити на опозицията да влезе вътре и да нанесе евентуално материални щети.

Така че протестните дни и нощи в Македония се завръщат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase