Снимка: архив Ройтерс
fallback

Нов пакет от мерки за намаляване на бюджетния дефицит до 2018 година предложи правителството на Гърция на своите кредитори, съобщава "Катимерини". С тях ще бъдат осигурени 1,8 млрд. евро - основно от повишаване на данъци, но този път е предвидено и съкращаване на разходите.

Допълнителнителните 3,6 млрд. евро, които са нужни, за да бъде изпълнено изискването на кредиторите за намаляване на дефицита, ще бъдат осигурени от повишаването на Данъка върху доходите и социалните осигуровки.

Мерките включват повишаването на акциза за безоловния бензин и природния газ. Енергийният министър Панос Скурлетис обаче обещава, че акцизът за дизела няма да бъде променян.

Ще се повишат таксите за регистрация на вносни автомобили втора ръка, акцизите за тютюна, както и въвеждането на такси за платена телевизия, интернет и използването на мобилни услуги. Според правителствени източници се готви и налог върху банковите трансакции, както и увеличаването на данъците за жилище, макар и да става дума основно за големите жилища.

Намалени ще бъдат разходите за отбрана, допълва още "Катимерини".

В момента в Атина се водят разговорите по първия преглед на подписаната през миналото лято спасителна програма за Гърция. Освен реформите в пенсионната и данъчната система двете страни трябва да обсъдят още и създаването на нов приватизационен фонд, както и да вземат решение за решаване на проблема с лошите кредити в страната.

Източници на "Катимерини" в Брюксел са обяснили, че има реални шансове преговорите да приключат до края на април. Ако това не се случи, ситуацията ще се утежни значително предвид очаквания референдум за излизането на Великобритания от ЕС.

Междувременно беше обявено, че от 1 юни 2016 година бедните гърци и бежанците, които са кандидатствали за гръцко гражданство, ще имат право на напълно безплатно здравеопазване и лекарства.

Мярката е част от т.нар. "паралелна програма" на правителството на Сириза, с която се компенсират строгите мерки за икономии, вписани в спасителните програми за страната в последните години. По нея се предвижда хората с годишен доход до 2 400 евро да не плащат нищо за своето лечение. Този праг се увеличава в зависимост от броя на децата в домакинството.

Бедните гърци ще получат право на безплатни изследвания, болнично лечение, рехабилитация, както и лечение в чужбина при нужда. Безплатни ще бъдат и всички медикаменти и консумативи.

Според изчисленията на местните власти осигуряването на безплатно здравеопазване на бедните гърци ще коства около 100 млн. евро годишно. 

Повече международни новини можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback