Снимка: bgonair.bg
fallback

Силите за сигурност в Истанбул влязоха в сблъсъци с кюрди, които провеждаха шествие в центъра на мегаполиса. На този фон редица масови мероприятия в Турция бяха отменени заради заплахата от терористични удари.

При демонстрации заради забраната за масовите чествания на кюрдската Нова година Невруз в Истанбул бяха задържани 164 души, сред които 8 деца. Това става ден след кървавия атентат в центъра на Истанбул, дело на "Ислямска държава", при който загинаха 4 чуждестранни туристи и 46 бяха ранени.

След полунощ дирекцията по сигурността разпространи съобщение за размириците в 27 района на мегаполиса, възникнали заради наложената забрана за традиционните празнични прояви.

Протестиращите срещу ограничението блокираха улици и пътища с барикади, гориха автомобилни гуми, незаконно демонстрираха с плакати и атакуваха полицейските сили с камъни, фойерверки и коктейли "Молотов".

В Диарбекир, където посрещането на кюрдската Нова година е разрешено за днес, още снощи започна концентрацията на полиция и жандармерия, мерките за сигурност са повишени до най-висока степен заради прогнозираното напрежение и заплахата от терористичен акт.

Детайлно се претърсва всяко място, както и всеки подозрителен автомобил, проверяват се документите на всички гости в хотелите в цялата провинция и се правят справки за тях в информационните масиви. Освен пълни обиски на автомобилите, в работещите в нощните часове офиси и магазини, както и обществени места за развлечение, от хората се изискват документи за самоличност.

Страхът и паниката вчера доведоха до невиждано слаб автомобилен трафик в Истанбул, пътните артерии на мегаполиса бяха натоварени 4 пъти по-малко. Заради заплахата от терористичен акт беше отложено и футболното дерби Галатасарай – Фенербахче.

Вижте повече във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

науроз

преди 8 години

Науроз или невроз, не е кюрдската нова година, а началото на пролетта за много народи, включително и кюрдския. Идва от персийски букв. "Нов ден".

15

до 8 Ястреб Османлия

преди 8 години

Май не си наясно, че Турция може да бъде изпепелена за броени минути.....

14

Язък

преди 8 години

Скоро ще се продават турски хотели за 100$ парчето.

fallback