Бернардица Юретич. Снимка: HINA
fallback

Министърката на социалната политика в новото хърватско правителство Бернардица Юретич е бивша монахиня. Тя е известна в страната си с дейността си, посветена на борбата срещу зависимостите.

Юретич се замонашва на 21 години. Докато е в манастир, през 1990 г. основава организация, чрез която безкористно помага на млади наркозависими. През 1992 г. открива първата хърватска комуна недалеч от град Сплит.

Силната й харизма привлича вниманието на медиите към нея и макар междувременно да напуска манастира, и днес хората я наричат "сестра Бернардица". Самата тя казва, че това не й пречи, тъй като кръщелното й име е Бернардица, а по професия е медицинска сестра, която тя е придобила още преди замонашването си.

Бернардица Юретич, която отскоро пое министерските задължения, казва, че не вижда проблем в благославянето на министерствата. "Не виждам защо не. Всички публични помещения могат да се благославят", казва тя.

Юретич отхвърля подозренията, че Църквата ще влияе на политическите решения на правителството.

"Правителството е за всички граждани. Няма връзка между едното и другото", казва тя, цитирана от Index.hr.

Бившата монахиня не желае да коментира аборта и изкуственото оплождане: "Това са въпроси, свързани с мирогледа и за нас това не са приоритет. Не бих говорила сега за това, по-късно".

"Единствено Божията сила и помощ могат да ни измъкнат от всичко. Естествено, с нашите усилия, но със сигурност сами не можем", каза Юретич. Тя призова всички, които вярват, да се молят. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

анонимен

преди 8 години

ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА А МОТИКА ----ПЛЕВЕЛИТЕ ДОКАТО НЕ СЕ ИЗКОРЕНАТ НЕМА ДА ИМА ПЛОД ВРЕМЕ Е ДА ГРАБНЕМ МОТИКИТЕ И ДА ИЗКОРЕНИМ ПЛЕВЕЛИТЕ ПУСНАЛИ 25 ГОДИШНИ КОРЕНИ В НС

17

dn13

преди 8 години

Хърватите явно съвсем са изперкали.

16

dn13

преди 8 години

До РистуНапълно си прав. А и в САЩ трябва да се отбележи, че образованата инлегигенция не е религиозна. Също така младото поколение, т. нар. millenials не са особено религиозни. Така, че тендецията е в положителна посока. Гледам обаче религиозните откачалки тук са ти набили минусите.

fallback