fallback

Общ преглед

Десет души са загинали, а 15 души са ранени при мощната експлозия на площад Султан Ахмед в центъра на Истанбул, съобщиха властите.

По данни на турските медии сред пострадалите има туристи от Германия. По данни на вестник Radikal деветима от загиналите са граждани на Германия. Германското външно министерство засега не потвърждава тази информация.

Ранените при взрива са откарани в болница, информация за състоянието им засега няма.

По-рано беше съобщено, че най-малко осем души са загинали при експлозията в центъра на Истанбул. Това съобщи турската телевизия "Хабертюрк", цитирана от Ройтерс. Има много загинали и ранени, съобщава вестник "Хюриет".

Oще по темата
При взрива са пострадали туристи от Германия, съобщи РИА Новости, като се позова на телевизия NTV.

Експлозията стана в 10,20 часа тази сутрин и най-вероятно е дело на терорист камикадзе. Според турските издания терористът се е самовзривил на централния площад Султан Ахмед непосредствено до група чужди туристи.

Версията за терористичен акт засега остава една от основните, но засега няма официално изявление на властите за причините за експлозията.

Сред пострадалите има и полицаи. 

Няма пострадали български граждани в експлозията в Истанбул, съобщи генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов.

Междувременно властите в Турция наложиха забрана за публикуване в медиите на всякаква информация за взрива в Истанбул, съобщи Анадолската агенция, цитирана от РИА Новости. Забраната засяга всякакви видове новини, интервюта, критични и аналитични публикации в печата, по телевизиите, радиата, в социалните мрежи и във всички медии в интернет.

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу се очаква да проведе спешно съвещание във връзка с трагичния инцидент.

Експлозията е станала до трамвайната спирка на историческия площад Султан Ахмед в Истанбул, където се намират джамията Султан Ахмед, известна още като Синята джамия, и храмът "Света София". 

През октомври 2015 г. в Анкара беше извършен най-кървавият терористичен акт в историята на Турция. При атентата, извършен от двама терористи самоубийци, загинаха близо 100 души, над 180  бяха ранени. Експлозиите станаха по време на мирна демонстрация, призоваваща за край на бойните действия между Турция и ПКК. Взривовете  прогърмяха в района на железопътна гара, под надлез, където преминаваха участниците на организирания антивоенен митинг.

*Информацията е актуализирана в 12.33 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

127

хХх

преди 8 години

Задержанные в Турции россияне связаны с террористами, сообщает ТАСС h ttp s: // t. co/ tQ2ZBDhpD0

126

Анонимен

преди 8 години

Що ми се струва, че не само на руските туристи в турция броя ще намалее драстично...Да му е честито на ердоганчо. Както той 4 години взривява и краде сирийците, така сега те ще се погрижат за икономиката му.

125

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен 198Не си дорасъл

fallback