Снимка: Reuters

Турското президентство заяви, че изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган за системата на управление в Хитлерова Германия е било интерпретирано погрешно и че той не я е давал за пример за ефективна президентска система, предаде Ройтерс.

Още по темата

"Метафората на Ердоган за Хитлерова Германия бе изопачена от някои новинарски източници и бе използвана в точно обратния й смисъл", посочва турското президентство в изявление.

Там се допълва, че изказването му е имало за цел да покаже, че изпълнителната президентска система може да съществува в унитарна държава и не зависи от наличието на федерална система на управление.

"Нито президентстката, нито парламентарната система е гаранция срещу злоупотребата с власт", заявяват от турското президентство.

"Ако със системата се злоупотреби, това може да доведе до лошо управление, имащо за разултат катастрофи като в Хитлерова Германия. Важното е да има справедливо управление, което да служи на страната", се казва в писмото.

"Неприемливо е да се твърди, че Ердоган е представял Хитлерова Германия в положителна светлина", допълват от турското президентство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase