Снимка: Glas Slavonije

Възрастна жена беше брутално задържана от полицай в центъра на хърватския град Осиек. Причината – минала като пешеходка на червен сигнал на светофара. За това нарушение едър полицай поваля 66-годишната жена на улицата и й слага белезници. 

На видеото се вижда как полицаят се опитва да спре жената, за да му покаже личната си карта. Тя се съпротивлява и непрекъснато повтаря: "Как не ви е срам", "Оставете ме на мира", а в един момент казва: "Имам лични проблеми". След това полицаят започва да употребява сила, за да попречи на жената да избяга. В един момент полицаят дори извиква подкрепление, което скоро пристига на мястото.

Видеото е заснето от полицая, който включва камерата, когато започва да преследва жената.

"Беше страшно да се гледа. Да беше направила не знам какво, не е наред полицай така да скача по жената. Когато я повали, той клекна върху нея, а тя започна да вика за помощ. Когато й слагаше белезниците, жената, очевидно шокирана, се опитваше да се измъкне, но той така изви ръката й, че мисля, че й извади рамото. Това е много страшно. Видях, че това е женица, която не е опасна за околните", разказа свидетелката на случая, цитирана от Index.hr.

От прокуратурата съобщиха, че жената ще бъде обвинена заради пресичането на червен светофар и отказа й да се идентифицира пред служителите на реда.

По-късно хърватският вътрешен министър Ранко Остоич съобщи, че началникът на полицейското управление в Осиек и полицаят, извършил ареста, са се извинили на жената. Преди това министърът осъди случилото се във Facebook: "Ненужно, лошо и руши авторитета на полицаите. Това не ни трябва".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase