Снимка: Reuters
fallback

На косъм висят редът и спокойствието на гръцкия пункт Идомени на границата с Македония, където 800 мигранти от Азия и Африка са блокирани и не могат да преминат на македонска територия на път за Централна и Северна Европа, пише гръцкият в. "Етнос".

Това става в момент, когато властите в Македония са издигнали метална ограда, висока 2,5 метра и дълга 1,5 километра, на граничната бразда с Гърция.

Oще по темата

Македонските власти твърдят, че оградата е била поставена за по-голяма сигурност по границата, а и за да предотврати преминаването на икономически мигранти на територията на Македония, и че това е стремеж страната да хармонизира действията си с тези на другите държави по протежение на т.нар. балкански път на мигрантите, допълва вестникът.

Според източници на изданието само за последното денонощие потокът на влизащите бежанци е намалял. Във връзка с това се отбелязва, че три хиляди бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан все пак са преминали през границата и са се отправили към Сърбия.

Мигрантите от останалите националности се намират в препълнения вече временен лагер в "неутралната зона". Издигнати са палатки по протежение на влаковата линия, а мнозина продължават да търсят сигурно и топло място, за да пренощуват, тъй като температурите падат.

Ситуацията остава взривоопасна след сериозните инциденти в събота, когато македонската полиция използва сълзотворен газ, за да попречи на мигрантите да разкъсат обръча и да влязат на македонска територия.

В. "Етнос" пише още, че македонските медии са критикували гръцката полиция за това, че не се е намесила за отслабване на напрежението и че гръцките полицаи са гледали безучастно случващото се зад телената ограда.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 8 години

Щом така са ербап представете си ако им подхвърлят по една пушка някой лошо ги е научил че с нахалство всичко се постига

23

Анонимен

преди 8 години

"Хвърляй бомбатаааа, свършвай ни"

22

Анонимен

преди 8 години

Да падне снага и ще ги мъкнем като репичка от преспите.

fallback