Снимка: Reuters

Свалянето на руския военен самолет от Турция заплашва да доведе до сериозно нарушаване на връзките между двете страни, след като Москва се готви да прекъсне икономическите отношения, а Анкара казва, че няма причина да се извинява, пише в. "Ню Йорк таймс".

Руският министър-председател Дмитрий Медведев даде два дни на правителствените служители да съставят списък с начините, по които да се ограничат икономическите връзки и инвестиционните проекти.

Това включва евентуално изоставяне на сделката на стойност милиарди долари за построяване на газопровод през Турция, който руският президент Владимир Путин възхваляваше като добър алтернативен маршрут за руския газов износ за Европа, посочва американското издание.

Путин и турският му колега Реджеп Ердоган взаимно се обвиниха в предателство и клевета в момент, когато дипломатическата конфронтация заради свалянето на руския самолет от Турция продължава да се разраства, отбелязва британският в. "Дейли телеграф".

Путин заяви, че Анкара "действа като съучастник на терористите", търгувайки с групировката "Ислямска държава". Той обвини Ердоган, че ръководи "ислямизацията" на Турция.

Турският президент отвърна, като призова Путин да докаже своите твърдения, и отново отказа да поднесе публично извинение за свалянето на руския самолет. Ердоган настоя, че Турция винаги се е борила с ислямските екстремисти, изтъква изданието.

Спорът между Русия и Турция затруднява усилията на френския президент Франсоа Оланд, който се стреми да изгради широка коалиция за нанасяне на въздушни удари срещу "Ислямска държава", посочва британският в. "Гардиън".

Оланд и Путин, които се срещнаха вчера в Москва, обещаха по-добра координация на действията срещу терористичните групировки в Сирия, но не успяха да преодолеят разногласията за това кои групировки да бъдат атакувани и каква да бъде съдбата на сирийския президент Башар Асад, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase