Снимка: Вечерне новости

Председателката на Скупщината на Сърбия Мая Гойкович е носила хиджаб при посещението си в Иран. Това се случило, тъй като багажът й, в който тя си носела забрадки, не пристигнал в Техеран и Гойкович облякла, каквото й дали домакините. Това обясни пред вестник "Вечерне новости" сръбският депутат Драгомир Карич, който е бил в сръбската делегация в Иран.

Снимките на председателката на сръбския парламент Мая Гойкович с хиджаб обаче предизвикаха бурни дискусии в Сърбия. Според писателката Биляна Сръблянович например носейки хиджаб, Гойкович "обижда всички онези иранки, които се борят за своите права, както и всички нас, които не даваме своето право на равноправие".

Шефката на сръбската Скупщина – с хиджаб

"Разбира ли Мая Гойкович какво послание изпраща, когато като официален представител на светска държава, в която жените са равноправни, избира да облече една от най-строгите версии на хиджаба и останалият й тоалет много прилича на хиджаб? Чужди жени политици редовно посещават Иран и се обличат така, че да спазват закона на домакините, но в същото време не погазват това, откъдето идват, така жестът на Гойкович става още по-безсмислен.

Събрала съм снимки на жени на посещение в Иран, вижте как са облечени Могерини и Ащън като еврокомисари, Джули Бишъп, австралийската външна министърка, една обикновена млада иранка /долу дясно/, и аз. Никой не насилва жените да бъдат по-консервативни от имама, особено не, когато става дума за официални гости. Избирайки сама това, Гойкович обижда всички онези иранки, които се борят за правата си, както и всички нас, които не даваме нашето право на равноправие", пише във Facebook Биляна Сръблянович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase