Снимка: архив, Reuters
fallback

Над две хиляди пенсионери излязоха в центъра на Атина, скандирайки: "Не можем да живеем с 300 евро", съобщават гръцките медии.

Пенсионерски протести се състояха и в още 12 града в страната.

Хората от третата възраст в южната kr съседка недоволстват от готвените от правителството промени в пенсионната система, включващи сливане на осигурителни фондове и нов начин за изчисляване на пенсиите.

Експерти смятат, че при тези промени основната пенсия не бива да надхвърля 360 евро. Реформата следва да се съобрази и с исканията на кредиторите на страната заради отпусканите на страната финансови инжекции в рамките на третия спасителен пакет.

Междувременно гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска от президента Прокопис Павлопулос да свика политическия съвет, съставен от лидерите на парламентарно представените партии, който да обсъди пенсионната реформа и бежанската криза.

Правителството на Ципрас иска тази реформа да бъде подложена на публичен дебат с мотива, че тя е с дългосрочен характер и ще надхвърли четиригодишния мандат на управляващата коалиция.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Анонимен

преди 8 години

Какво злорадствате бе, всеки нашественик от Мали, Бангладеш,Тимбукту, Нигерия, Афганистан, Пакистан, арабин и африканец има повече права от европейците настаняват го в европейски град по избор,дават му жилище,здравни осигуровки, 1000 евро джобни на месец и право да изнасилва европейките, понеже е бежанец.

42

Анонимен

преди 8 години

Ooooo oще ще патят гърците ние сме минали по пътя да си избираме БСП/ДПС(ака БКП) и знаем много добре как може и с 3 долара пенсия да се живее!!! И най лошото е че пак има идииоти които си харесват ***!!! Да мрът като са избрали Папандреу и Ципрас, като нашите *** пенсионери които толкова години избират хора като Миков Станишев Виденов!!

41

бобо

преди 8 години

Можете,можете.Нашите пенсионери живеят с 300лв

fallback