Снимка: БТА
fallback

Алексис Ципрас, лидер на гръцката партия СИРИЗА, за втори път тази година осигури победа на тази лява политическа сила въпреки обратния завой, който направи в промеждутъка между двата вота. СИРИЗА победи на изборите през януари начело с лидер, представящ се за яростен противник на кредитните споразумения. Самият той обаче бе принуден да се съгласи на нов спасителен план, след като пое властта.

41-годишният Ципрас не е произлязъл от политическа династия за разлика от много други гръцки личности. Това обаче го прави привлекателен в очите на много гърци, смятащи го за непокварен лидер на една страна с будещо съжаление минало на корупция. "Хората не забравят, че предишните правителства и опозиционните партии доведоха страната до това положение", споделя Илиас Тиганис, 50-годишен собственик на павилион в центъра на Атина.

Ципрас рано се увлича от политическата активност.

Гърция го открива като представител на гимназистко движение в телевизионна програма през 1990 г., заявяващ от висотата на своите 17 години: "Искаме да имаме право да избираме, когато отиваме на училище".

Той е запазил младежкото си лице и привързаността към Че Гевара, която го е накарала да кръсти един от синовете си Орфе-Ернесто. Дипломира се като инженер в Политехниката в Атина, традиционно средище на студентски протести и арена на кървави репресии от страна на диктатурата на полковниците /1967-74/. Ципрас е роден в Атина през юли 1974, няколко дни след падането на хунтата.

Oще по темата

След първоначалното си участие в Гръцката комунистическа младеж, той се присъединява към Синаспизмос - малка еврокомунистическа и антиглобалистка партия.

На 33 години Ципрас е избран за председател на тази формация, която става същата година, 2008 г., коалиция на няколко организации и леви партии под името СИРИЗА.

Нейното политическо бойно кръщение идва няколко месеца по-късно по време на безпрецедентните улични бунтове, избухнали след убийството на тийнейджър от полицай в Атина, изразяващи недоволството на гръцката младеж.
СИРИЗА, която е обвинена в подкрепа на това протестно движение, не надхвърля 4,6 процента от гласовете на парламентарните избори през 2009 г.

Избухването на дълговата криза през 2010 г. и годините на икономически застой, които я съпътстваха, дадоха нова аудитория на радикалната левица и на нейния лидер. За три години изборният резултат на СИРИЗА се увеличи петкратно.

Изборите през януари СИРИЗА спечели с 36,3 на сто от гласовете и получи 149 от 300 места в парламента.
Реално постижение на Ципрас по време на седеммесечното управление на СИРИЗА е договарянето на ново кредитно споразумение за Гърция, налагащо нови тежки условия на гърците - промяна на 180 градуса от това, за което се застъпваше преди изборите.

Ципрас бе принуден да отстъпи пред кредиторите - нарушавайки изборните си обещания за отменяне на политиките на икономии, наложени на Гърция с първите две кредитни споразумения. Той прие орязване на разходите и пенсиите, повишаване на данъци и икономически реформи, за да осигури 86 милиарда евро под формата на спасителни заеми.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

Гърците събирали мъни,от фериботите с бежанци за да си върнат дълговете! Смех.По десет юро да им вземат с тези темпове,току виж успели!

19

Анонимен

преди 8 години

Никъде обаче не се споменава,че голяма част от гърците са отчаяни и обезверени и не отидаха въобще да гласуват. Това са около 44%. Не са отишли до урните - във Флорина - 66,70%, Кефалоня - 61,07%, Лакония - 60,50%, Лесбос - 60,37%, Хиос - 55,75%, Евритания - 58,75%...Негласувалите казват,че на референдума са гласували "ОХИ", а резултатът после бил превърнат в "ДА". След като гр.правителство започне да приема новите закони, ще има ми се струва големи стачки.

18

ФАЛИРАКИС

преди 8 години

Много гърци четат този форум и лепят минуси на всеки антигръцки коментар. Това не променя факта че са нискокултурни, полуграмотни, елементарни *** продукт на отпадъчен финикийски генетичен материал. Жените ви умират за големите красиви и стройни българи. Айгамисо малякизменис.

fallback