Снимка: архив, Булфото
fallback

Стотици мигранти, предимно от сирийски произход, които се бяха събрали около град Одрин с надеждата да прекосят затворената за тях турско-гръцка граница, започнаха да се разпръсват на малки групи след призив на турския премиер Ахмед Давутоглу, съобщи Франс прес.

Групата от около 500 души, които лагеруваха при тежки условия до международната магистрала, водеща към границата, през последните дни на няколко пъти се сблъскваха със силите на реда.

Oще по темата

Снощи те напуснаха околността в автобуси, наети от властите. Някои от тях се присъединиха към група от около 1500 мигранти, които се намират в града. Други се върнаха в Истанбул, на 200 км на изток, съобщава АФП.

Властите се надяват, че след освобождаването на магистралата, другите мигранти, които лагеруват в града, ще го напуснат скоро.

Турският ислямско-консервативен премиер Ахмет Давутоглу се срещна снощи в Анкара с шестима представители на мигрантите, за да разреши ситуацията. След края на срещата той обясни в Тwitter, че е "помолил бежанците до понеделник да прекратят акцията си".

"Гласът на нашите сирийски братя бе чут от целия свят, сега те трябва да се върнат към нормалния живот", заяви премиерът.

Той обеща да продължи да прави всичко за над 2 милиона сирийски бежанци, които се намират на турска територия. "Готови сме да изпратим хората към страни, които им отварят вратите си, но за нещастие нито една страна не е дала позитивен отговор", изрази съжаление Давутоглу.

Одрин е последният голям град на турска територия преди границата с Гърция и България. Старата османска столица винаги е била ценен пункт за бежанците, отиващи в Европа, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Турчин

преди 8 години

Ние не си даваме бежанците, идете си ги търсете от където щете,Турция е 80 милиона и до 2020 трябва да стане над 100 милиона,не даваме и един човек,гледайте си работата!ха-ха-ха-ха-хааааааааааааааааа

29

На къде ли...

преди 8 години

.....КЪМ ХОТЕЛИТЕ ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ,БЕ....ха,ха,хаааааааааааа....НАЛИ СЕЗОНА ВИ БЕШЕ СЛАБ ...А??!!СЕГА ШЕ ГО УСИЛИМЕ ,ПРЕЗ ЗИМАТА !!!!!!

28

Анонимен

преди 8 години

Турция затвори границите,и всички мишки почнаха да излизат от дупчиците си ,и да цвъркат врели некипели :)

fallback