Алексис Ципрас. Снимка: Reuters
fallback

Централният комитет на управляващата в Гърция СИРИЗА днес се събира спешно, за да вземе съдбоносни решения във връзка с възникналото разцепление в партията.

Вестник "Етнос" пише, че централният комитет ще заседава на фона на остра вътрешнопартийна конфронтация. Сега е нужно да изясним какво иска партията, каза лидерът на СИРИЗА и министър-председател Алексис Ципрас.

Пред високопоставен функционер той настоял централният комитет да излезе на всяка цена с решение за това, че сега повече от всякога е необходимо да се свика извънреден партиен конгрес или да се организира допитване, на което всички членове на формацията да вземат отношение относно необходимостта от единство в партията.

Oще по темата

На противоположно мнение обаче са представителите на фракцията Лява платформа, които не искат ново споразумение с кредиторите.

Кризата в СИРИЗА е явна и сблъсъкът ескалира, смятат анализаторите.

Вестник "Катимерини" цитира Ципрас, който предупреждава, че ако продължи да управлява на фона на дълбоките разногласия в партията и на практика без парламентарно мнозинство, ще бъде принуден да свика предсрочни избори. Той пояснява, че това не означава отказ от желанието му да договори ново споразумение с кредиторите за трета финансова инжекция на страната.

Вестник "Нафтемборики" помества тримесечен доклад на Бюрото по държавния бюджет към парламента с остри критики срещу правителството за неговото управление на страната през последните шест месеца, откакто то е на власт. В него вината се стоварва върху действията на кабинета, довели до рецесия и до загуби в размер на 2,8 млрд. евро от БВП. Според същия доклад ситуацията в гръцката икономика през първите шест месеца на годината се е влошила, тъй като страната е навлязла в рецесионна орбита.

Като основни причини за това се изтъкват наслоилата се обща несигурност в страната, непостигането на споразумение с кредиторите, изтичането на спасителната програма в края на юни и оттеглянето на правителството от преговорите с тях, обявяването на референдума и други.

Авторите на доклада оценяват като значителни загубите за гръцката икономика и от налагането на капиталовия контрол и смятат, че е важно за страната да бъде постигнато окончателно ново споразумение с институциите, за да бъде избегнат фалит.

Вестник "Имерисия" помества обширно интервю, дадено от бившия финансов министър Янис Варуфакис за германското сп. "Щерн", в което той заявява, че майка му е била член на крайнодясна терористична организация.

Варуфакис обяснява за своя план Б и защо е искал да въведе паралелна валута в Гърция в разгара на икономическата криза, като уточнява, че това не е лесна задача и че нейното изпълнение е било необходимо, за да бъде мобилизиран целият ресурс на страната.

Вестниците отделят място и на изследване на Института по труда към синдиката, обединяващ работещите в частния сектор, в което се прави изводът, че кризата тотално е дерегулирала пазара на труда и е нанесла поражения на обществото, в което политиките на икономии са довели до абсолютно обедняване на населението. Четирима от десет гърци са разполагали с доходи, по-малки от прага на бедността през 2009 година, разкрива изследването.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 8 години

Поне е взел 100 милиона. Нас за потупване по рамото ни продадоха.

5

Анонимен

преди 8 години

Като неплащащ данъци,да обявят островите на търг може да се появи нов Хонг конг,!

4

факт

преди 8 години

Каквото и да става, едно нещо няма как да се промени - обедняването на гърците продължава!

fallback