Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

Правителствени промени и избори се очертават като приоритети на кабинета в Атина след гласуваните снощи от парламента нови мерки за икономии, вотът показа дълбокия разрив между Алексис Ципрас и Лявата платформа в партията СИРИЗА, пише в. "Вима".

Още по темата

Източници, цитирани от вестника, очакват при предстоящия ремонт на правителството да бъдат отстранени най-малко петима министри, гласували против споразумението с кредиторите, след като оставки вече подадоха петима от тях - министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, вторият министър на труда Димитрис Стратулис, вторият министър на националната отбрана Костас Исихос, вторият министър по европейските въпроси Никос Хундис, вторият министър на финансите Надя Валавани.

Всичко показва, че на някакъв втори етап Ципрас ще се ориентира към стартирането на процедури за прибягване към изборните урни и че това ще стане, след като приключи първата фаза от трудното споразумение с кредиторите, което така или иначе ще изисква и други гласувания в парламента, където резултатите ще са подобни.

След гласуването правителственият говорител Гавриил Сакеларидис заяви, че парламентът е направил първата значима стъпка във връзка със споразумението, като е гласувал тежките мерки.

Резултатът от това гласуване обаче донесе сериозно разединение в редиците на парламентарната група на СИРИЗА. 32 депутати решиха да не подкрепят правителството на левицата, като гласуваха против нейния избор да предотврати опасността от фалит на страната, успешното финализиране на споразумението е основен приоритет на премиера и правителството, каза още говорителят.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase