Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Бившият гръцки финансов министър Янтис Варуфакис хвърли поредна бомба, като разкри, че е имало план за излизане на Гърция от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута в страната, съобщават гръцките медии.

Разкритията на Варуфакис предизвикаха остри реакции.

Бившият финансов министър каза, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла излизането на Гърция от еврозоната.

Още по темата

Пред австралийски телевизионен канал Варуфакис окачествил споразумението, постигнато в Брюксел вчера, като "катастрофално" за Гърция и го сравнил с Версайския договор.

Депутатката от партията Нова демокрация Дора Бакояни обави пред телевизия Мега, че Варуфакис е бил фаталният човек през цялото време на преговори с кредиторите. Мнението на повечето депутати в 300-местния парламент е, че Варуфакис е човек, чиято роля е изключително съмнителна, каза Бакояни.

От своя страна депутатът от ПАСОК Андреос Ловердос смята, че е абсолютно необходимо Варуфакис да бъде призован в съда за изявленията си и за това, че след резултата от референдума той бил предложил на премиера Алекис Ципрас излизане на страната от еврозоната.

Малко преди това пред местното радио Риъл ФМ Варуфакис казал точно обратното, а именно, че правителството е имало планове за избягване на GRExit-а.

"Никога не сме говорили за наша валута, правихме това, което сме били длъжни да направим, тоест да избегнем GRExit-а", казал бившият финансов министър.

В интервю за сп. "Нюзстейтстмън" бившият финансов министър разкрил, че сериозно обмислял вероятността за GRExit и че бил предложил издаването на паралелна валута по калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че Франкфурт затвори гръцките банки.

Той добавил, че неговото предложение не е минало, и добавил, че е имал план Б за излизане на Гърция от еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase