Евклидис Цакалотос. Снимка: архив, Reuters
fallback

Евклидис Цакалотос, ръководителят на гръцкия екип за преговори с кредиторите, е назначен за нов финансов министър на Гърция на мястото на Янис Варуфакис, предава Ройтерс.

За назначението на Цакалотос намекна преди час и бившият финансов министър Варуфакис, който при заминаването си от финансовото министерство заяви: "Тръгвам си. Надявам се утре да ви видим с господин Цакалотос". На въпрос дали той ще е новият финансов министър, Варуфакис отговори само: "Да, надявам се!"

Oще по темата

След изненадващата оставка на гръцкия финансов министър Янис Варуфакис в понеделник – въпреки победата на неговата позиция срещу строгите ограничителни мерки на референдума в неделя, анализаторите се чудят дали сега Атина ще успее да финализира сделка с кредиторите си. След новината някои анализатори се надяват, че сега ще може да се стигне до сделка с кредиторите въпреки отрицателния вот през уикенда и петте месеца на провалени преговори.

„Подобно на всички борби за демократични права, така и това историческо отхвърляне на ултиматума от 25-ти юни на еврогрупата бе свързано с висока цена. Поради това от съществено значение е големият капитал, който нашето правителство получи от гласуването с „Не“ да бъде инвестирано непосредствено в „Да“ за правилното решение – в споразумение, което да включва преструктуриране на дълга, по-малко строги икономии, преразпределение в полза на нуждаещите се и реални реформи“, написа по-рано днес в своя блог Варуфакис.

Също днес стана ясно, че гръцкото правителство планира да удължи и след понеделник срока, в който банките в страната ще останат затворени, с най-малко още няколко дни. Това са заявили четирима източници от банковия сектор преди среща по-късно днес между банкерите и финансовия министър, предаде Ройтерс.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Дали е този или онзи те си имат предначертани и подготвени преговори с ЕС,лицето което ги провежда само е различно това нищо ново не означава.

16

Незначителен

преди 8 години

Както е казал Горби, комунизмът свърши, време е за работа!

15

Анонимен

преди 8 години

Как да не са задружни - всички са яли и пили и никой не иска да плаща. Сега дружно ще се редят пред празните банкомати и ще са горди. Докато не им свършат спестяванията :)

fallback