Снимка: БТА
fallback

Агонията на гръцките банки е стигнала до връхната си точка, тъй като нивата на ликвидност в тях вече са на предела на възможностите им. Гръцките банкери очакват "глътка въздух" от Европейския механизъм за спешна ликвидност ЕЛА, но решението за това не може да бъде взето преди утрешните срещи на Еврогрупата и на Европейския съвет, бие тревога в. "Етнос".

В Атина снощи се е състояло съвещание на кабинета с банкери, на което е бил разискван въпросът за ликвидността на гръцките банки.

Oще по темата

В съобщение на Асоциацията на гръцките банки се казва, че финансово-кредитните институции в страната ще продължат да функционират както през последните три дни и да извършват същите операции, тоест да обслужват пенсионерите, които не са си изтеглили полагащите им се 120 евро. Банките обаче приемат депозити. Ограничението от 60 евро на ден засега остава.

Гърция поиска да бъде увеличен таванът на механизма ЕЛА, но решението за това се очаква да бъде взето от ЕЦБ днес. Агенция Ройтерс твърди, че таванът ще остане непроменен на 89 млрд. евро.

За днес е планирана телеконферентна връзка на шефа на ЕЦБ Марио Драги с президента на Европейския съвет Доналд Туск и с председателите на Еврогрупата Йерун Дейселблум и на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер.

Очаква се днес да бъде решено дали от утре ще бъде удължена "банковата ваканция", тоест дали банките ще са затворени още време, и дали ще се запази ограничението от 60 евро на ден или този размер ще бъде увеличен или свален надолу.

Вестниците обаче алармират, че финансовият ресурс, с който разполагат банките в Гърция, с всеки изминал ден намалява, и че банките свършват едрите банкноти, за да могат да захранят банкоматите.

Изчисленията в печата сочат, че всеки ден от банките "изчезват" около 60 млн. евро. Само за последните три дни оттам са изтекли 80 млн. евро, които са отишли за обслужване на пенсионерите. Наред с това в банките са започнали да се правят и влогове, които от миналия четвъртък са надхвърлили 200 млн. евро.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

100

Спартак

преди 8 години

Баба Ванга е казала че Бяло море ще стигне до Петрич. Понеже катаклизъм от такъв мащаб е малко вероятен, то по-скоро населението на тези земи ще поиска да е част от българската държава ако се сбъднат най-песимистичните прогнози около така наречената гръцка криза.

99

Анонимен

преди 8 години

Я кажете, имам възможност да взема кредит от гръцка банка, дали да не ги завлека с 30 бона?

98

Жоро

преди 8 години

Защо може Калифорния да фалира на няколко пъти без да изостави долара а Гърция да не може. А бе оставете ги да фалират и да им фалират и банките да жидим дали ще продължават да пеят същата византийска песен.Нека да стане като в българия при първата банкова криза...Еврозоната трябва да измисли механизъм за фалиране на отделните държави без да се изоставя еврото като валута!!!А на нас н1кой опрости ли ни дълга?!? Нека фалират и да се помъчат, че да вземат да се понаучат. Иначе няма да има оправ

fallback