Янис Варуфакис. Снимка: БТА
fallback

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха ДПА и АПФ.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата.

Oще по темата
След едва двучасово заседание, Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Малко по-късно тя продължи срещата си, но без гръцките представители.

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви в края на заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

"Отказът от удължаването (на помощта) със сигурност ще накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна отхвърли предложенията на кредиторите й, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис.

Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, допълни Варуфакис.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията.

По-късно днес стана ясно, че управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е
запътила към дефолт и банкова паника, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки  чрез спешни заеми, припомня АФП.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

120

Анонимен

преди 8 години

Гордите елини тамън се насапунисаха хубаво, и спря водата.

119

zaw12929

преди 8 години

До Анонимен да ако съм те принудил да купиш мои скъпоструващин"военни играчки"- ъи си ми дал и си ме ограбил/....я помисли по добре

118

zaw12929

преди 8 години

Щом правителството е ляво- трябва да се събори- това правят, но гърците ще се справят и без ЕС!!

fallback