Снимка: Reuters
fallback

Великобритания се подготвя за бърза евакуация на всички британци, които в момента са на почивка в Гърция, в случай на финансов крах на тази страна, пишат британски медии, цитирани от агенция МИА.

Според "Дейли експрес" правителствената администрация във Уайтхол и местните туроператори са готови да върнат във Великобритания 110 хиляди туристи, които сега са на почивка в гръцките курорти, ако заради дълговата криза банките в Гърция и банкоматите останат без пари или ако трябва страната да напусне еврозоната и единната европейска валута.

Това ще бъде най-голямата евакуация на британци в мирно време, пише "Дейли експрес". Други издания отбелязват, че британското правителство се страхува от възможността британците да останат пленени в Гърция, без пари в брой, в случай че кризата предизвика затваряне на гръцките банки, което би могло да стане, ако правителството на левия премиер Алексис Ципрас и кредиторите не успеят да постигнат споразумение.

Междувременно британските туроператори намаляват цените на екскурзиите в Гърция, но заради сегашната финансова и дългова криза се страхуват да сключват договори за летни почивки, твърди консервативният "Дейли телеграф".

Проучване на туристическия пазар във Великобритания показва, че броят на договорите за почивка в Гърция тази година е намалял с 50% в сравнение със същия период на миналата година.

Като главна причина за избягването на Гърция, иначе традиционна дестинация за почивка и пътувания на британците, се посочва кризата в тази страна и неизвестността с местните банки.

Британското външно министерство от известно време съветва британските туристи, които пътуват в Гърция, да имат в себе си пари в брой и да не разчитат само на банковите си карти.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 8 години

и къде в Тунис ли ще ги изтеглят

25

nona

преди 8 години

Да ги евакуират час по-скоро за да не тормозят останалите туристи,които са дошли на почивка с наглото ,арогантно и безцеремонно поведение-не става дума за тийнейджъри

24

Спартак

преди 8 години

Туристи или не англичаните са *** като ***. Нямало да ходят в Гърция щото ги било страх че банкоматът не работел, видиш ли.... Обаче ще продължат да ходят в Тунис, нищо че там ги обслужват с калашници.

fallback