Снимка: bgonair.bg
fallback

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд ще се срещнат на 10 юни. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е отхвърлил молбата на гръцкия премиер Алексис Ципрас за телефонен разговор. Отказът дойде, след като Ципрас нарече исканията на международните кредитори "абсурдни".

Изключвам излизането на Гърция от еврозоната, но страната трябва да проведе необходимите реформи. Това заяви италианският премиер Матео Ренци в рамките на срещата на лидерите на страните от Г-7. Според него най-необходими са пенсионната и данъчната реформа.

На този фон от Париж френският финансов министър Мишел Сапен изрази противоположна позиция. Според него излизането от еврозоната ще бъде "най-лошата катастрофа" за Гърция, но не и за останалите страни-членки.

"Ако Гърция напусне еврозоната, ще бъде ли проблем това за нас, французите? Или за германците или за европейците? Да, ще бъде трудност, но няма да е по-различно в сравнение с преди години. Според мнозина решението е да бъде опростен дълга на Гърция. И после какво? Ще го направим отново? И кой ще плати? Отново другите? Не, не се работи така. Сериозното решение е да се намери отново баланс и да се работи за растеж", каза фреският финансов министър.

Мишел изтъкна, че помощта за Гърция идва от данъкоплатците.

"Гърция не обсъжда дълга с банкерите. Обсъжда го с държавите, с нас. Обсъжда го с френския народ. За гръцкия дълг плащат данъкоплатците във Франция, Германия, Испания и дори много малки страни, които също имат трудности", заяви той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "Свят" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Бг

преди 8 години

Няма страшно, ще им опростят дълга, нали иначе ще тръгнат с Русия. Трябва и ние да направим такъв дълг. Тогава може и да ги настигнем гърците !

11

Анонимен

преди 8 години

Няма по мързелива нация от гърците.Само че, този път не могат да излъжат ЕС и ще фалират и всичко което е държавно ще им изкупят европейците без пари.

10

Анонимен

преди 8 години

До Анонименme4ti samo mojesh da me4taesh!!!

fallback