Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турският президент Реджеп Ердоган е внесъл наказателен иск срещу турския вестник "Джумхуриет" и неговия главен редактор Джан Дюндар. Повод за иска е публикуване на снимки, свързани с доставка на оръжия от Анкара с тирове за сирийските ислямисти, предаде БНР.

След като бяха публикувани снимките, Ердоган се закани, че съди авторите, като заяви: “Това е чист шпионаж, ще им се потърси отговорност и ще си платят за това”.

В исковата молба, подадена до съда, турският президент е поискал журналистът Джан Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна присъда, една доживотна и 42 години затвор.

Обвинението срещу вестника и срещу неговия главен редактор е формулирано така: ”престъпна група; нарушение на правото на тайната; престъпление срещу сигурността на държавата; престъпление срещу правителството". Исковата молба е била приета, но не се съобщава кога ще бъде задействана процедурата.

В същото време турски журналисти и медийни организации протестираха остро срещу иска на Ердоган. Комитетът за защита на журналистите призова турския президент да спре да упражнява тормоз върху журналистите със съдебни искове и наказания.

В изявление на ООН по случая с публикуваните снимки, за което съобщиха турски медии, се заявява, че международната организация се обявява категорично против изпращането на оръжия за враждуващите групи в Сирия от която и да е страна и под каквато и да е форма.

Вестник "Джумхуриет" е най-старият опозиционен вестник в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 8 години

Erdogan da si hodi stiga e terrorisierst turskiansrot Jena mu Komandva dvamata sa Jestoki slobni gledat sa sebe si

20

Анонимен

преди 8 години

Сами сме си виновни! Като скачаме за кюрдите в Турция, все ви пишех, че и тук ще стане така! Но не ви увря главата! Не можахте да разберете. че каквото пожелаете на друг двойно ви се връща! Изпъдихме турците в Турция, сега следва тяхното победоносно завръщане, при това сме петимни за парите им. А нашите деца - немили недраги по испанските плантации и гръцките прислужничества. Човек сам каквото си направи, цяло село не може. Погледнато отвънка - за съжаление сме! Исус да ни помага, ако може!

19

Анонимен

преди 8 години

Аз пък се чудя докога ще продължава мижането на запада? Всички мюсулмани казват, исляма не е това което виждаме от терористите, че била мирна религия и т.н. Обаче де са барнали ходжа все материали за ИД, де се обади някой, че ходжите проповядвали радикален ислям, тука се вижда че турция въоръжава терористите, иначе пред медиите казват, че са против тях. Всички мюсулмани уж са против, но всъщост са "ЗА". Мюсулманите са най-лицемерната част от човечеството.

fallback