Никола Груевски. Снимка: архив, Reuters
fallback

Македония би се включила в проекта за газопровод "Турски поток", след като Европейският съюз и Русия се разберат за него. Това заяви македонският премиер Никола Груевски в интервю за електронното издание Press24.

Ние сме страна, която е насочена към евроатлантическата общност и при взимането на решения от стратегическо значение се ръководим от тази цел, казва Груевски.

Oще по темата

Според досегашните планове от турско-гръцката граница "Турски поток" би трябвало да продължи през Македония, Сърбия, Унгария до Австрия.

Груевски оценява, че в близките 10-ина години Македония няма да има проблем с доставките на газ. В момента страната не използва дори половината от капацитета, с който разполага.

Най-големият проблем според македонския премиер е високата цена на газа, която е наследена от миналото и която руската страна обяснява с малките количества потребяван природен газ от страната.

Предвид дългосрочната енергийна сигурност на Македония ще са й нужни нови доставки на газ, посочва Груевски. Страната предвижда три източника на газ. Два от тях са чрез изграждане на връзка с Гърция, чрез която да се свърже с гръцката газопроводна мрежа и да получава втечнен газ от пристанището в Атина, както и да се включи в газопровода ТАП, който ще започне да се строи от Азербайджан. Третият източник е връзка в България с интерконекторния газопровод между Румъния, България и Турция. За това македонската страна има принципното съгласие на България и се надява в скоро време да бъде подписан междудържавен договор, посочва Груевски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

цирк

преди 8 години

Хаййдееее и този американците го обработиха. Иначе ще стане ново Косово. Те янките изкупиха тръбите в Украйна, и след като се построеше южен а сега турски поток газа през Украйна ще секне и те остават само да се снимат с тръбите и после да ги докарат на Белканто.

15

Анонимен

преди 8 години

После макетата не били българи. Докато политиците се накрадът и токувиж Албания се облажила. А и до Италия ще е по близо.

14

До Запознат

преди 8 години

Ами газапреносната мрежа е собственс на сина на Маккейн.Провери за да се наричаш запознат.И не ти казвам ,че руснаците ще спрат газа за ЕС ,а че ще го докарат до Гърция която е в ЕС през морето и Турция.О гърция който иска ще се връзва който не иска си е негов проблем.И не забравяй ,чу Германците отдавна предвидиха тоя сценарий и си построиха с руснаците "Син поток" ,а Германия гълта газ колкото половината ЕС

fallback