Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Икономическата ситуация в Хърватия драматично се е влошила и страната, точно като Гърция е изправена пред банкрут, пише германският таблоиден вестник с най-голям тираж "Bild am Sonntag", като се позовава на неотдавнашен доклад на Европейската комисия.

В статията, озаглавена "Хърватия може да се превърне във втора Гърция", германският вестник посочва, че двете страни са любими туристически дестинации за германците, но и Гърция, и Хърватия са на ръба на банкрута заради лошо управление и провал в прилагането на реформи.

Вестникът цитира поверителен анализ на Европейската комисия отпреди няколко дни, в който се казва, че икономическата ситуация в Хърватия се е влошила драматично и правителството не е направило почти нищо по отношение на пет от общо осем ключови точки за намаляване на дефицита и за изграждане на надеждна правна система.

По-конкретно Брюксел критикува неефикасния надзор на държавния бюджет, големия брой хора, които се пенсионират рано, липсата на мерки за превъзмогване на икономическата криза, както и мудността на съдилища по отношение на налагането на процедури по банкрут.

Според ЕК търговските съдилища не играят почти никаква роля в държавата. Ето защо комисията като цяло е песимистично настроена за развитието на страната, която бе приета в ЕС през 2013 г. Освен това Загреб се е бил задължил в срок до октомври 2014 г. да представи детайлен икономически план, но и до днес от него няма и следа, пише Bild am Sonntag.

"След повторния апел на ЕК сега Хърватия най-сетне трябва да покаже, че се захваща сериозно с правните принципи и основите на правовата държава", цитира Bild am Sonntag Петер Рамзауер, председател на Икономическата комисия в Бундестага. "Това очаква Европа и всички, които искат да инвестират там", пояснява той.

Хърватия ще бъде една от темите на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел на 25 и 26 юни.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Инж+

преди 8 години

Ако не си извадим поуки, ние сме следващите/след Гърция и Хърватска/!!!

12

Анонимен

преди 8 години

По телевизията казаха ,че сме добре

11

Нищо ново

преди 8 години

Напоследък съвсем сериозно се замислям да си търся нова родина

fallback