Снимка: Facebook
fallback

Турция откри летище на изкуствен остров в Черно море, съобщава турското англоезично издание "Хюриет дейли нюз".
На 22 май самолет на авиокомпания "Търкиш еърлайнс", излетял от Истанбул, кацна на пистата на новото летище, което се намира край бреговете на окръзите Орду и Гиресун.

По-късно през деня  президентът Реджеп Тайип Ердоган и премиерът Ахмет Давутоглу участваха в официална церемония по откриване на новия аеропорт.

Ердоган каза, че следващото ново летище ще бъде открито в окръг Хаккяри и допълни, че скоро броят на въздушните гари в страната ще нарасне на 60.

Изграждането на изкуствения остров между Орду и Гиресун започна през юли 2011 г. Стойността на инвестицията е около 360 милиона турски лири (132,6 милиона долара). Около 35 милиона тона скали са били използвани, за да се запълни площ от 1,8 милиона квадратни метра в морето.

Пистата на летището е дълга 3000 м и широка 45 метра. Използвана е изключително модерна технология, която пречи на вълните на Черно море да нанасят щетина летището, а на пистата е положен специален вид асфалт.

Летището ще обслужва на първо време само полети от Истанбул и Анкара, но се планира разширяването му до 42 дестинации.

Броят на туристите и инвеститорите в черноморския регион на Турция се очаква да нарасне с откриването на новото летище, посочва "Хюриет дейли нюз".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

До рахат №28

преди 8 години

Не знам турски, не познавам турците, но съм чувал, че като се облекчат основно, казвали "рахат олсун!". Та ти да не си от този повод да се кажат тези сакрални думи? Турция върви напред, защото обесиха Мендерес, военните затегнаха гайките им, практически ликвидираха битовата престъпност и въведоха светска държава. Гастарбайтерите, които се върнаха от Германия, бяха научени на точност и немска трудова дисциплина.Американците им праснаха няколко яки доларови инжекции.Ердоган наследи стрна с развита

30

history

преди 8 години

За някои напреднала , за други изостанала .... не ме засяга но аз живея отдавна в тази държава и ще Ви кажа. Турция не милее за никакви съюзи. Ако и отърва влиза в тях а ако няма файда , не.

29

Анонимен

преди 8 години

Хах :) Каква е тази партенка :)Такова летище не съществува, нито има планове за него

fallback