Общ преглед

На жителите на квартал "Дива населба" в Куманово снощи им беше позволено да се завърнат по домовете си.

През изминалата нощ стрелба вече нямаше. А гледката след края на операцията изглежда като на истинско бойно поле.

Убити бяха 22 души – осем полицаи и 14 сепаратисти. Над 37 служители на органите на реда са ранени. Трийсетина от сепаратистите се предадоха и в момента се провеждат разпитите им.

Още по темата

Президентът на Македония Георге Иванов обаче заяви, че няма да бъде допуснато повишаване на напрежението, дестабилизация на държавата и на междуетническите отношения. Иванов каза това след спешно заседание на македонския Съвет за сигурност.

Президентът призова гражданите да проявят търпение и да не се поддават на провокации. "Става дума за екстремно насилническа група, чиято цел беше да предизвика дестабилизация на страната. Информация за тази група имахме още в началото на годината и информирахме за това 17 партньорски служби на страните от НАТО и региона. Но размяната на информация с цел превенция не даде резултат", съобщи Иванов.

Експерти в Македония обаче поставят въпроса защо службите позволиха на терористите да се разположат в Куманово, пише на сайта си телевизия Алсат. Как службите за сигурност допуснаха група от стотина добре въоръжени лица да влязат в Куманово и какво са правили Агенцията за разузнаване и останалите служби, питат експертите по сигурността след полицейската акция в Куманово.

Според професор Стефан Буджаковски службите за сигурност е трябвало по-рано да реагират, да предприемат действия, за да не се стигне до разполагането, концентрирането на такава терористична група в градска среда.

Според експертите е още по-странно защо службите не са реагирали след събитията, сочещи, че нещо се подготвя. 

След като е имало информация, след като се случи "Гошинце" /нападението срещу граничен караул през април/, смятам, че не биваше да се допусне тук да пристигнат въоръжени групи, казва бившият вътрешен министър Павле Траянов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар