Снимка: архив, Reuters

Все повече гърци напускат страната си, за да търсят работа навън. От южните ни съседи 55 на сто заявяват, че биха отишли в чужбина, ако могат да намерят работа. Служители във фирми също обмислят да заминат зад граница, тъй като безработицата в страната нараства заради кризата, пише в. "Вима".

Миналата година общо 341 334 жители на Гърция са попълнили европейски формат на автобиография (Europass CV), за да кандидатстват на европейския пазар на труда. Повечето от желаещите гърци са на възраст между 21 и 35 години.

По този показател Гърция е поставена на девето място, което е особено високо, ако се вземе предвид населението на страната в сравнение с това на други държави като Италия, Испания, Германия и Великобритания.

Проучване на гръцката агенция ИКАП показва, че служители от фирми в Гърция също замисляли да емигрират в чужбина. 47,3 на сто са отговорили, че са готови да го сторят, но при по-добри условия, например, по-квалифицирана работа, по-добро заплащане, по-привлекателна страна. 16,8 на сто казват, че със сигурност ще емигрират, а 35,9 на сто, че ще останат в родината си.

Според друго изследване в световен мащаб 55 на сто от гърците са казали, че ще заминат за чужбина, за да търсят работа. Трите най-предпочитани от гърците страни са Великобритания (18 на сто), Швейцария (13 на сто) и САЩ (12 на сто).

Доброто възнаграждение е поставено на последно място в списъка с 10-те най-значими причини, поради които гърците смятат да емигрират. Първата, най-важна причина според тях е оценката за работата, на второ място те поставят финансовата стабилност на фирмата и на трето дали работата е интересна.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase