Снимка: YouTube
fallback

Бойци от ляворадикалната групировка „Революционен народно-освободителен фронт“ (DHKP-C)  взеха за заложник прокурор в съд в Истанбул, съобщи Ройтерс. Групировката публикува снимка, на която се вижда, че в главата на прокурора е опрян пистолет.

От сградата на съда са евакуирани всички хора, вътре са влезли спецчастите.

DHKP-C обвинява управляващата Партия на справедливостта и развитието за убийството на 15-годишния Беркин Елван. Той беше ранен от полицай през юни 2013 г., докато отивал да купи хляб по време на антиправителствена демонстрация в Истанбул. Момчето почина през март 2014 г., след като девет месеца беше кома, а смъртта му провокира огромно обществено недоволство.

Взетият за заложник прокурор Мехмет Селим Кираз е водил разследването на смъртта на Елван.

Бунтовниците искат полицаят, когото те обвиняват, да признае извършването на престъплението по телевизията. Освен това те искат полицаите, причастни към това, да бъдат съдени от „народни съдии“, а обвиненията срещу онези, които демонстрираха в подкрепа на Елван, да бъдат снети.

DHKP-C  е обявена за терористична организация в САЩ, ЕС и Турция, пише Lenta.ru. Те стоят зад терористичния акт в американското посолство в Анкара през 2013 г. През 2001 г. при нападения, извършени от бойци от тази групировка, в центъра на Истанбул загинаха двама полицаи и един австралийски турист.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

До 19

преди 9 години

внимавай както пишеш така ще дойдат качулките - и ще стане като в Лясковец. 30 пияни качулки срещу българин, защитаващ майка си .Кървава разплата, батка...

18

Анонимен

преди 9 години

DHKP-C Revolutionary People's Liberation Party-Front - Революционна народно-освободителна партия - фронт.Наложена и е пълна цензура в България, дори от времето на Тодор Живков.Няма я нса български дори в Уикипедия.

17

Ха дано!

преди 9 години

Днес вТурция, утре в ***.Цацаров, умната!

fallback