Снимка: архив, Reuters
fallback

Турция възнамерява да свърже мегаполиса Истанбул чрез високоскоростна влакова линия с Капъкуле на турско-българската граница и град Одрин. Планира се още през тази година да бъде обявен търг за строителството на високоскоростната жп линия до турско-българската граница.

Това заяви турският министър на транспорта, морската администрация и съобщенията Лютфи Елван пред участниците в 11-ата конференция на министрите на страните от транспортния коридор Европа-Кавказ-Азия /TRACECA/, която се състоя в Истанбул.

Турският министър подчерта, че за 12 години в Турция са били построени около 330 км тунели, докато през 2003 г. дължината им е била само 50 км.

"Тежестта, която дадохме на развитието на жп транспорта, доведе до много сериозно съживяване на икономиката. А това активизира и туристическият сектор. Ще продължим да работим в тази насока. Искаме да излезем на търг за високоскоростна жп линия, която ще свърже Истанбул с Капъкуле и Одрин на турско-българската граница. Това ще бъде един от главните коридори, който ще свързва запада и изтока", заяви турският транспортен министър.

TRACECA е трансконтинентален транспортен коридор Европа-Кавказ-Азия, който бе обявен през 1993 г. в Баку с участието на Азербайджан, Армения, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан. По-късно в него се включват още Украйна, Монголия и Молдова, а през 2000 г. - България, Румъния и Турция.

Турция през тази година пое мандатното председателство от Таджикистан.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 9 години

градът е ИстаНбул

21

Анонимен

преди 9 години

София и Истамбул трябва да се свържат с Интерсити, ТGV или както там го измислят. Белград-Ниш-София-Пловдив-Одрин-Истамбул, ще стане супер магистралка.

20

БГ

преди 9 години

Тука има много не умни. Ми нека строят. Въпроса е не да ги плюеме завиждайки, а как завиждайки да използваме този проект в наша полза.

fallback