Панос Каменос и Алексис Ципрас. Снимка: Reuters
fallback

Малката националистическа партия "Независими гърци" ще участва в коалиционното правителство на партия СИРИЗА, която победи на парламентарните избори в Гърция.

Между тях е постигнато принципно споразумение по програмните въпроси, заяви лидерът на „Независими гърци“ Панос Каменос след среща с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас.

Oще по темата

„От този момент страната има правителство. Ние, „Независими гърци“, гласуваме доверие на премиера Алексис Ципрас. Премиерът ще направи визита днес при президента на Гърция, за да положи клетва и да обяви състава на правителството, в което участват и „Независими гърци“, каза Каменос.

Запитан в кои министерства ще участват, Каменос отговори: „Всичко това ще обяви премиерът. Ципрас ще състави правителство. Ние изпълнихме мандата, даден от гръцкия народ. Целта е гърците заедно да тръгнат към новия ден с уважение към националния суверенитет на страната, функциониране на демокрацията и прилагане на конституцията“, каза Каменос.

Две места в гръцкия парламент не достигнаха на СИРИЗА, за да състави самостоятелен кабинет, след безпрецедентна победа на предсрочните парламентарни избори в Гърция.

На проведения в неделя предсрочен парламентарен вот СИРИЗА спечели 36,66% от гласовете при преброени 96,66% от бюлетините и съответно ще има 149 от общо 300 места в парламента, посочва ТАСС. Дясноцентристката партия „Нова демокрация“ на досегашния премиер Андонис Самарас печели 27,79% от гласовете /76 места/. На трето място е ултрадясната „Нова зора“ с 6,28% /17 места/. Партията „Независими гърци“ печели 4,73% /13 места/.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

АНОНИМЕН

преди 9 години

В неделя Гърция гласува в понеделник заран има резултат, на обед МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ в България гласуваме в неделя- резултати- след 5 дни- докато ги нагласят така, че да нямат нищо общо с бюлетините и още 20 дни пазарлъциВ Гърция започват работа, как да повишат доходите, у нас започва изхвърляне чиновниците на бившите и слагане нашите хора... и после, каквото да правят, все бившите го сбъркали... та ние сме сбъркан народ със сбърками политици, защото свестните у нас смятат за... луди

195

aнонимен

преди 9 години

ВРЕМЕТО НА АТАКА НАСТЪПИ---АТАКА ЗАЕДНО С РАБОТНИЧЕСКАТА ПАРТИЯ--ПОБЕДИТЕЛИ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ---ВОЛЕН--ПРЕМИЕР ТАШЕВА--ПРЕЗИДЕНТ

194

Анонимен

преди 9 години

Гръцката "криза" е мечта за българите. Средната пенсия в България е 300 лева, а в бедна Гърция е 500 евро. Ало, Брюксел за какво става въпрос? Гърците като искат комунизъм да вървят в Северна Корев или в най-добрия случай в Евроазиатския съюз. Гърците трябва да целуват г.. на Чърчил, че не ги даде на Сталин. Ако ги мачкаше съветски ботуш никога нямаше да помислят да развяват знаме със сърп и чук. Гърците са мързеливи и живеят на гърба на Европа и няма да напуснат ЕС, а ще изнудват и изнудват!

fallback