Снимка: Reuters

С червените и бели знамена на лявата партия СИРИЗА десетки хиляди гърци излязоха по улиците на Атина, заявявайки решимостта си да свалят консервативната партия "Нова демокрация" на изборите, предаде ДПА.

Студенти, работещи и възрастни хора се струпаха на централния площад "Омония", за да чуят 40-годишният лидер на СИРИЗА Алексис Ципрас, който обеща да свали традиционните партии, управлявали Гърция в продължение на четири десетилетия и заяви, че не е склонен да работи с традиционните партии.

Още по темата

"Изправени сме пред вас и искаме ясен мандат, за да можем да освободим страната от спасителния план", заяви Ципрас пред поддръжниците си. Той добави, че този митинг бележи повратна точка за Гърция.

СИРИЗА обеща да сложи край на шестгодишните мерки за икономии, наложени от кредиторите в замяна на милиардите помощи за спасяване на икономиката. Дълбоката рецесия доведе една трета от населението до или под прага на бедността, а 26 на сто от гърците са безработни.

Почти сигурно е, че Ципрас ще стане първият ляв политик, избиран някога начело на Гърция, отбелязва ДПА. Проучванията на общественото мнение му дават 4 до 5 процента преднина пред партията "Нова демокрация" на премиера Антонис Самарас.

Пабло Иглесиас, лидер на испанската лява партия "Подемос", е близък съюзник на Ципрас. Той се надява, че неговото движение ще може да се възползва от евентуална победа и популярността на СИРИЗА на изборите в края на годината в Испания.

Иглесиас се появи на трибуната и стисна ръката на Ципрас. "Промяната в Гърция се нарича СИРИЗА. В Испания тя е "Подемос". Хората говорят на един и същ език", заяви Иглесиас на гръцки. Той подчерта, че СИРИЗА "представлява възможността за гръцко правителство в Гърция". Понякога нашите страни изглеждат като колонии на страните от Севера и колонии на финансовите сили, а аз мисля, че имаме нужда национален суверенитет. Ако стане премиер, Ципрас ще бъде нещо повече от помощник на Ангела Меркел в тази страна, каза Иглесиас.

"Това не е проблем на лявото или дясното. Това е противоречие между икономиите и здравия разум", добави водачът на "Подемос".

Ципрас порица Германия, която се смята за архитект на строгите мерки за икономии, наложени на Гърция. Той направи паралел със съсипаната след световните войни германска икономика и напомни, че другите европейски страни са й помогнали с дълговете след Втората световна война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase