Андонис Самарас. Снимка: архив, Reuters
fallback

“Ние няма да се превърнем в Съветския съюз, комунизмът няма да спечели”, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас пред свои поддръжници, цитиран от „Български новини“.

С тези думи Самарас засили атаката си срещу съперника си, лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас, дни преди предсрочните парламентарни избори в страната, които ще се проведат на 25 януари.

Проучванията на общественото мнение показват, че крайнолявата популистка партия СИРИЗА може да се окаже най-силната партия след изборите. Ако това се случи и тя успее да състави правителство, това би било много дестабилизиращо както във вътрешен, така и в регионален план. Имат се предвид намеренията за анулиране на дълговете на страната, залегнали като основна част от политическата й платформа, както и че е възможно Гърция да спре да изпълнява мерките за бюджетни съкращения, договорени с кредиторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ. 

Говорейки дни преди предсрочните общи избори, Самарас, който е лидер на партията Нова демокрация, предупреди, че СИРИЗА ще изплаши чуждите инвеститори.

“Те (СИРИЗА), ще съсипят приватизацията на четиринайсет летища (приватизирани през последните две години); те не обичат Cosco. От друга страна г-н Ципрас иска да подчини лично на себе си разузнавателна служба, бюрото за финансовата престъпност“, заяви Самарас.

Тези неща не се правят дори в комунистическите страни, каза гръцкият премиер, като посочи между другото на Cosco – китайската мултинационална компания, която държи концесията за пристанище Пирея – контейнерен терминал. Последната е сред най-успешните приватизационни сделки в страната.

Коментарите на Самарас идват след изявление на здравния министър Макис Воридис, който намекна, че от гръцката гражданска война (1946-1949 г.) насам не е имало толкова пагубно въздействие за страната, визирайки евентуалната победа на СИРИЗА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 9 години

за 74-ами те сегашните след 89 грабят повече от комунистите-тогава ВОЛГА и ВИЛА а сега всичко

52

жертва

преди 9 години

Очертава се Гърция да стане жертва на Путин и Ципрос.Блянове и мечти... Да пита българите какво е ЛЯВО и соцвласт.Има да граби СИРИЗА, както БКП 1945-1989 и след това...И СИРИЗА ще се "разформирова и преименува"... ще иска пак в ЕС.. НО.. нема!!!Те сега си мислят, че ще ЦОЦАТ от ЕС, а ще строят "социализъм"???

51

Анонимен

преди 9 години

kapitalizma e jiv komonizam ,inache taq paplach ako ne q hrantytite shte vi izbesi do krak ,ohluv takav zatova imate rabota na chas i im davate pomoshti da pluskat bez da rabotiat.koeto narichate demokracia a vsashtnost e cocializam .

fallback