Църквата "Св. Петка Българска" на Ванга в местността Рупите. Снимка: Булфото
fallback

От Скопие се опитват да си присвоят и баба Ванга. Телевизия Канал 5 е направила специален „игрално-документален“ филм за нея под заглавие „Последният македонски пророк“.

Във филма щели да бъдат показани за първи път оригиналните документи за баба Ванга, като кръщелното й свидетелство например, и с тях щяло да се докаже, че тя била македонка, казва в интервю актьорът Младен Кръстевски.

Македонски сайтове, като например strumicadenes.mk, публикуват един и същи текст, според който самата Ванга била казала за себе си, че е дъщеря на "последния македонски крал - фараонката Клеопатра".

Феноменът „баба Ванга“ според публикувания текст бил използван за промотиране на българската държава, наричайки я „велика българка“.

„Това обаче ще е до днес, когато накрая някой се сети да каже и македонската страна на истината“, пишат македонските медии за филма.

Филмът щял да бъде автентичен и по-различен от всички останали за Ванга освен защото ще бъдат използвани оригинални документи за нейното кръщаване, венчавката й, лични предмети на Ванга, но и „информация от хора, които лично са я познавали и са комуникирали с нея“.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

Николов

преди 9 години

Луе, не сфативте ли што прави политиката? Доста гледавме во минатото, да погледнеме во иднината. Сум бил многу пати во Бугариа, луето се сериозно приателски настроени, посебно на Македонците. Добар приател ми помогна да се запишам на Медицинскиот во Софиа.. Ахх, таа влада наша диктаторска..

82

Бари

преди 9 години

Towa е подсъдно. Винаги е казвала и нарочно подчертавала, че е българка, че македония не е държава а част то България. Още са живи хората и роднините, който я познаваха и тези започнаха да се гаврят с паметта и.

81

Бодър Рилски

преди 9 години

Ето, че политическата шизофрения на "македонските политици" отново намира жалко проявление. В Скопие още се чувстват част от несъществуващата вече Югославия и пряко следват антибългарски политически курс, плюс обилна пропаганда, и всичко това, защото Белград командва, дори до днес, парада на местните "управляващи"! Те са само придатък на отявлената сръбска шовинистична политика! За жалост, България си трае, понеже има също толкова некъдърни "политици", както македонските. Ами, нали сме си братя!

fallback