Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters
fallback

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган ще открие днес високоскоростната железопътна линия, свързваща Истанбул с Анкара, съобщи турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк.

Oще по темата

Първата церемония по откриването ще се състои в 14.30 на гарата в Ескишехир, а след това официалното откриване ще бъде от 18.30 часа на истанбулската гара Пендик. На откриването са поканени 3000 гости.

Високоскоростната железопътна линия между Анкара и Истанбул е с обща дължина от 533 километра. Участък от 245 километра между Анкара и Ескишехир бе пуснат в действие през 2009 година. След влизането в действие на цялата линия разстоянието между Анкара и Истанбул ще се изминава първоначално за 3,5 часа, а скоро след това - за 3 часа.

На първия етап високоскоростният влак ще има 9 спирки по трасето Анкара-Истанбул: Полатлъ, Ескишехир, Бозююк, Биледжик, Памукова, Сапанджа, Измит, Гебзе и Пендик.

Високоскоростната железопътна линия е на стойност 4 милиарда долара. През 2015 г. се предвижда тя да се свърже с железопътния тунел Мармарай, минаващ под пролива Босфора.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 9 години

Защо изобщо пришат за тези, какво ни интересува.

20

do no 24

преди 9 години

по добре да живея в кални и пълни с дупки пътища, да си пия кафето спокойно в центъра на Варна отколкото да живея в държава отиваща бавно към шериата с бърз влак..

19

Анонимен

преди 9 години

Nay velikiqr politik ERDOGAN.o6te pone 20 godini da upravlqva velika Turciq.

fallback