Снимка: архив, Reuters
fallback

Стотици хора демонстрираха в центъра на Истанбул. Причината е свалянето на турското знаме от военна база в Диарбекир, в населената с кюрди част на страната, което доведе до изостряне на напрежението, предаде БНР.

Участниците носеха в ръце турски национални знамена. Протестиращите се опитаха да преминат на площад "Таксим", но полицията не ги допусна. Демонстрациите продължиха до късно през нощта.

Твърди се, че турското знаме е било свалено от активисти на Кюрдската работническа партия - ПКК, която е забранена в страната и е обявена за терористична организация. Турците са особено чувствителни към държавните символи, а всяка проява на незачитане на знамето се счита за предателство.

Турските лидери с остри изявления заклеймиха този акт. Президентът Абдулах Гюл заяви,че целта е дестабилизиране на страната в момент, когато вървят преговори за мирно разрешение на кюрдския проблем.

Една част от кюрдите обаче обвиняват турското правителство, че няма напредък в процеса. По този повод преди няколко дни избухнаха демонстрации, придружени със сблъсъци между демонстранти и части от армията в кюрдския град Лидже. Двама души бяха убити, а много други ранени. Премиерът Реджеп Таип Ердоган нареди разследване на случая.

Представители на прокюрдската Партия за мир и демокрация изразиха загриженост от ескалацията на напрежението, което считат, че ще се отрази негативно на процеса за мирно разрешаване на кюрдския проблем. Днес се предвижда да разговарят с лидера на ПКК Абдулах Йоджалан.

В редица квартали на Истанбул, населени компактно с кюрдско население, напрежението остава високо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

американецо

преди 9 години

Турците са ни приятели и мнозинството ни обичат повече от сърби, гърци и "македУнци" взети заедно. Радикалния ислям е еднакво опасен за България и Турция. Знамето на Република Турция няма място на сградата на общината в Джебел. Ако в България дойде нормално правителсто на власт - т.е. не марионетно на Ахмед Доган, то трябва да се разпореди турските знамена да бъдат махнати от сградите представящи държавната администрация. По хотели и ресторанти е ок да го има.

7

Анонимен

преди 9 години

У нас пък взеха, та си развяха байрака в сайта на Светия синод. Българите приеха това като виц.Шегата настрана, но разпадне ли се Турция на няколко по-малки държави, фундаменталният ислям ще набере мощ и ще дойде по-близко до нашите граници.И, за да не се заблуди някой, уточнявам, че съм българин и патриот. На нас ни са насаждани определени стереотипи по отношение на Турция и турците, но не бива да се забравя колко е важна за Европа светската държавност в Турция и единството в тази страна.

6

555

преди 9 години

Свобода за КЮРДЕСТАН и победа за ПКК!

fallback