Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Полицията използва сълзотворен газ и водни струи срещу демонстрация по случай годишнината от протестите в парка Гези в Истанбул.

Властите затвориха улици и линии на градския транспорт, за да спрат достъпа до площад Таксим и близкия парк Гези. Активистите бяха спирани от полицейски кордон.

Те се опитваха да прочетат декларация на Таксим и да положат цветя в парка в памет на загиналите най-малко шестима души по време на протестите срещу управлението на премиера Ердоган.

На 31 май висш член на Партията на справедливостта заяви, че Ердоган ще се кандидатира за президент и ще управлява Турция до 2023 г., съобщава Ройтерс.

Край Таксим стотици скандираха "Оставка" и "Таксим е навсякъде, съпротивата е навсякъде", преди полицията да пусне сълзотворен газ и да изтласка демонстрантите.

120 души бяха арестувани, а 13 - ранени, включително 4 полицаи при сблъсъци със силите на реда в нощта срещу 1 юни, съобщи турската Асоциация за човешки права.

В операцията участваха и полицейски хеликоптери.

Турските власти дадоха да се разбере, че в събота, на 31 май, няма да допуснат демонстрация нито на Таксим, нито в други части на Истанбул, съобщава Хюриет.

Според вестника 25 000 полицаи и 50 водни оръдия, както и голям брой бронирани коли и хеликоптери са били разположени с цел предотвратяване на събиране на хора на Таксим и в околността.

Полицията в Истанбул прекрати всички отпуски и почивки и увеличи смените на полицаите на 12 часа до второ нареждане. Допълнителни части от други провинции бяха разположени в града.

"Няма да можете да дойдете на тези места, където бяхте миналата година, защото полицията е получила заповеди", заяви министър-председателят Ердоган на церемония по откриване на сграда в Истанбул часове преди планираните протести, съобщава Хюриет.

Въпреки призивите на правителството демонстрантите се събраха в Истанбул и други големи градове.

На 31 май 2013 г. полицията използва прекомерна сила, за да изтласка еколозите от парка Гези, които бяха организирали мирен протест срещу намеренията на правителството да построи търговски център на мястото на парка Гези.

Вижте повече във видеото:

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

MC

преди 9 години

Друго си е да те пръскат с демократично одобрено оръдие и сълзотворен газ!Мен специално с оръдие не са ме пръскали ,но един път навремето във Враня имаше учение на РСН то и си спомням че беше адски гадно когато вятърът задуха към нас ,които бяхме в ролята на публика отстрани.

30

до Гошо...Тъпото

преди 9 години

"Бат Боко,ако се беше сетил като аверчето си Ердоганя,да ги...разгонва с водни оръдия през февруарските протесит,още щеше да е на власт;да се...сърди на себе си."ЧЕ СИ ***, НАИСТИНА СИ МНОГО ***! ПРАВИЛНО СИ ИЗБРАЛ НИКА. ЕРДОГАН ОБЛЕЧЕ И НАХРАНИ 80 МИЛИОНА ТУРЦИ И ЗА 5 ГОДИНИ ИМ ИЗГРАДИ ПРЕУСПЯВАЩА ИКОНОМИКА И СТРАНА. А БАТ БОКО НИ ВЪРНА В ПЕЩЕРНАТА ЕПОХА. ЗАЕДНО С ДЯНКОВ ПИЦАТА ДОСЪСИПА БЪЛГАРИЯ И ДОКАРА НАСЕЛЕНИЕТО И ДОХОДИТЕ МУ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА. СЕГА ВДЯНА ЛИ ЗА РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ДВАМАТА?

29

:)

преди 9 години

до Попа с картечницатаСАЩ и ЕС подкрепят протестиращите! Но вече са безсилни пред Ердоган! Турция отново е в отбора на Великите Сили!до АлооЕрдоган е много важна част от ООН и НАТО!

fallback