fallback

Общ преглед

Министерството на извънредните ситуации на Русия изпраща спасители в Сърбия, която е засегната от наводнения, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на министерството Александър Добришевски.

Той съобщи, че самолет Ил-76 вече е излетял към Сърбия с над 70 най-добре подготвени спасители на борда и с необходимото високотехнологично оборудване. „Руският отряд спасители е оборудван с всичко необходимо за провеждане на издирвателно-спасителни работи в зоната на наводненията и е готов да действа в автономен режим над 15 денонощия“, каза Дровишевски.

Малко по-късно през деня в Ниш се очаква да кацне още един самолет Ил-76 на руското министерство на извънредните ситуации с хуманитарна помощ на борда, предаде РИА Новости.

Властите в Сърбия обявиха вчера извънредно положение заради продължителните проливни дъждове, които предизвикаха наводнения в много райони на страната."Това е най-голямото природно бедствие не само за последните 100 години. Такова нещо не се е случвало в сръбската история. За един ден падна повече дъжд, отколкото за четири месеца", каза на пресконференция вчера премиерът Александър Вучич, който ръководи щаба за извънредни ситуации.

Излезлите от коритата си реки наводняват къщи и земеделски земи, разрушават пътища, предизвикват наводнения. Стихията отне живота на петима души, един човек е безследно изчезнал, евакуирани са близо 6 200 души. В една четвърт от училищата не се провеждат занятия. Транспортът в редица градове е нарушен. Ситуацията се усложнява от очакванията според метеорологичната прогноза за непреставащи дъждове до уикенда.

Правителството на Сърбия поиска помощ от Европейската комисия, Русия и Словения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

Анонимен

преди 9 години

Нали знаеш вица Сърбите искали България да се потопи а Гърците да гори а Турците да има заметресиния в България от Бог обаче станало обратното Турция тресе силно в Гърциая гори а Сърбия се потопила отишали те при Бог и казали какво става и той отговорил объркал съм картите със стара и голяма България!!!

62

Анонимен

преди 9 години

До Анонимен1 милярд ще им даде не чу ли мен ме интересува за хората които са пострадаха скоро от дъждове и ветрове в България и за село Бисер да се помогне !

61

Валентин

преди 9 години

До Милена ред 66Вярно е сърбите са "много смели" особено когато те нападат в гръб.(справка българо-сръбската история от 863 г. до 1885 г. и по късно)

fallback