Георге Иванов. Снимка: Reuters
fallback

Македонският президент Георге Иванов печели убедително произведения вчера първи тур на президентските избори в страната, но ще има балотаж, предаде ДПА, като се позова на първоначалните резултати на Държавната избирателна комисия (ДИК).

Иванов, който е подкрепян от управляващата десноцентристка партия ВМРО-ДПМНЕ, получава 52 процента от гласовете при преброени 73 процента от подадените бюлетини. Избирателната активност е била 47 процента.

Oще по темата

За победа още на първия тур е необходимо съответният кандидат да е бил подкрепен от повече от половината от регистрираните 1,8 милиона избиратели. За спечелване на балотажа е достатъчно обикновено мнозинство, но за да бъдат валидно гласуването, избирателната активност трябва да надхвърли 40 процента.

На втория тур, който ще бъде произведен на 27 април едновременно с парламентарните избори в Македония Георге Иванов ще се изправи срещу кандидата на основната опозиционна сила - Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), Стево Пендаровски. За Пендаровски, който е новобранец в политиката, са гласували близо 37 процента от избирателите.

След две седмици се очаква Иванов да удържи още по-убедителна победа на балотажа и партията ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски да спечели четвърти пореден мандат от 2006 г.

На трето и четвърто място на първия тур остават Зоран Поповски от новата центристка партия ГРОМ и Илияз Халими от Демократичната партия на албанците, съответно с 5 и 3,5 процента.

Македония е парламентарна република, в която президентът има по-ограничени правомощия, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Monkeydonia

преди 10 години

Tova nedorazumenie Monkeydonia triabva da Bade aneksirano

7

Оги

преди 10 години

Туй е първият космонавт на Македония!

6

Теодор

преди 10 години

ОТ МАКЕДОНЦИТЕ ПО-ГОЛЕМИ БЪЛГАРИ НЯМА

fallback