Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters
fallback

В Турция избухна нов скандал във връзка с телефонните подслушвания. В интернет бе пуснат видеозапис от разговор на премиера Реджеп Таип Ердоган със сина му Билял. Става дума за укриване на крупни суми от членове на семейството на премиера във връзка с антикорупционното разследване, започнало на 17 декември миналата година, предаде БНР.

От пресслужбата на премиера последва съобщение с гриф спешно, което бе разпространено от медиите. В него се твърди, че въпросният видеозапис е монтаж, компромат и в никакъв случай не отговаря на истината. Един неморален монтаж, в който всичко е измислица и цели да очерни премиера и семейството му, се казва още в съобщението на правителствената пресслужба.

След скандалния видеозапис основната опозиционна сила - Народнорепубликанската партия, се събра спешно на заседание, а заместник-председателят и говорител Халук Коч призова премиерът незабавно да подаде оставка.

Според близки до правителството медии около 7 хиляди души в Турция са били подслушвани през последните 3 години, включително премиерът, ръководителят на турското контраразузнаване, известни журналисти и бизнесмени. Следенето се извършвало по заповед на близки до сектата на мюсюлманския проповедник Фетулах Гюлен полицейски служители и магистрати, наричани от властите паралелни структури в държавата.

Турският прокурор Адем Йозджан обаче опроверга твърденията, че 7 хиляди души са били подслушвани. В същото време Висшият съвет на съдиите и прокурорите обяви, че ще разгледа твърденията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 10 години

ne si igrae s amucata nikoy 6toto znae 4e posle 500 godini ne mu mardat

23

Анонимен

преди 10 години

kato govori TURCIYA dori Amerika mal4i.mlik bulgare

22

Анонимен

преди 10 години

koy ne e 4uval za Turciya koy ne znae za neya.treperete vi6ki gnidiiii

fallback