Снимка: архив, Reuters
fallback

Първата междуправителствена конференция между Сърбия и Европейския съюз, с която официално започват преговорите за членство, се открива днес в Брюксел, предаде Танюг.

Сърбия ще бъде представена от премиера Ивица Дачич и вицепремиера Александър Вучич, еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще представлява Европейската комисия, а председател на конференцията ще бъде външният министър на Гърция, която председателства Европейския съюз през първата половина на тази година.

Oще по темата

Сърбия получи официален статут на кандидат за членство през март 2012 г., но Брюксел съобщи за отварянето на преговорите повече от година по-късно, след като през април 2013 г. Сърбия постигна "историческо споразумение" за нормализиране на отношенията си с Косово.

Сърбия категорично отхвърля възможността да признае независимостта на Косово, обявена едностранно през 2008 г. от албанското мнозинство, но под натиска на Брюксел Белград намали напрежението и подобри отношенията си с Прищина, което й отвори вратите на съюза, отбелязва АФП.

На 20 декември 2013 г. председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой потвърor официално решението на лидерите на ЕС, прието на срещата на високо равнище на страните от ЕС (19-20 декември 2013) да започнат присъединителни преговори със Сърбия на 21 януари 2014 г., посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Анонимен

преди 10 години

Сърбите и Западна Европа ( предполагам на първо място Англия) дължат истината за България и Македония и как са създали изкуствената нация Македония и са ни взели и западните покрайнини и земите в днешните ни останали съседи и как са потъпкали всякакви човешки права на хората да живеят в собствената си държава, само защото не са искали да сме голяма и силна държава на Балканите. И до ден днешен мълчат по тези въпроси, а съседите и до днес водят анти-българска политика.

65

американецо

преди 10 години

С това "правителство" в България и с този Външен "министър" няма по-удобно време за сърбите да влязат в ЕС! Та нали преди време самия Жан Виденов обяви, че нямало Западни Покрайнини, а сръбски Източни Покрайнини! Да връщат Цариброд, Струмица и Босилеград! Това са български градове и те са плячкосани от Кралство Югославия! Откъде накъде в днешно време са във Сърбия и Б.Ю.Р.Македония?

64

STOP

преди 10 години

Palna zbrana za teh da vlizat v EU teritoriq

fallback