Ахмет Давутоглу. Снимка: архив, Reuters
fallback

В съвременния свят двустранните отношения трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето и в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмет Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин в Ереван, предаде БНР.

Уверението идва дни след като на предизборен митинг в град Кешан турският премиер Реджеп Ердоган нарече Тракия "нашата жива история в Европа" и спомена Кърджали като част от тази област.

В разговора с Вигенин Давутоглу е подчертал, че българско-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите.

След срещата си Давутоглу, коментирайки изказването на Ердоган, че Гръцка Тракия, части от Македония, България, Босна и Херцеговина са турска територия, Вигенин заяви, че не трябва да се преувеличава значението на думи, казани на предизборен митинг, защото едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите, предаде БНТ.

"Едва ли в днешния свят и при сегашното равнище на българо-турските отношения може да се говори за каквито и да било амбиции за промяна на границите. Така че с посещението на Давутоглу в София ние ще дадем много ясен сигнал и към турските граждани, и към българското общество, че в 21 век сътрудничеството, общите проекти, инициативите в интерес на гражданите имат предимство пред всичко останало", заяви Кристиан Вигенин. Министър Вигенин покани колегата си Давутоглу на официално посещение у нас през февруари.

Преди два дни Министерството на външните работи коментира изказването на турския премиер Ердоган, като подчерта, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

„България като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат“,  подчертаха от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

88

Razan

преди 10 години

До АнонименNe zabravay che sedmisata e sedem dena shte te gona s tupalkata

87

Анонимен

преди 10 години

Сега Турция е силна както в 1396 г.. а България е слаба както в 1396 г. Скоро ще приемат Турция в ЕС и тогава 5-6 милиона турци ще се заселят тук. След 130 години свободно развитие отново ще станем турска провинция.

86

Анонимен

преди 10 години

До ля ля- а бе аспаррухчо ти не разбра ли ,че нямаш място на балканите ,че е дошло време да си събереш чукалата и да си заминеш там , на долното течение на волга ли ,на алтайските планини ли или дето ти око види ,само да не си тука да умирисваш орталъка.

fallback