Снимка: Reuters
fallback

Гръцката полиция за борба с безредиците щурмува тази сутрин сградата на държавната телевизия, в която са се барикадирали бивши служители на медията, предаде БНТ. Те бяха в сградата от юни в знак на протест срещу решението на правителството да спре излъчването на телевизията.

Близо пет месеца, след като внезапно спряха излъчването на държавната телевизия, властите предприеха и акция за принудително опразване на централата на гръцката радио-телевизионна компания ЕРТ. Силите за борба с безредиците направиха кордон около сградата в ранните часове на деня.

В присъствието на прокурор полицаите влязоха вътре и накараха намиращите се там да опразнят помещенията. Стигнало се е и до сблъсъци между протестиращи и униформени. За оказване на съпротива за кратко са задържани трима журналисти и председателят на синдиката на служителите. Изгонените не скриха своя гняв и огорчение.

"Много съм разстроена. Те ни принудиха. Това е моят дом, бях тук години, отказвам да напусна", споделя София Ефтимополу, бивш служител на ЕРТ.

"Дойдоха през нощта, в тъмното, когато нямаше никого наоколо и изкараха колегите. Чувствам се, сякаш са ме изнасили, сякаш са нахлули в дома ми, сякаш са осквернили живота ми, демокрацията", каза журналистът Адрианна Били.

В района се събраха стотици поддръжници на уволнените служители. Призори силите на реда използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат. Говорител на правителството заяви, че сградата е била окупирана незаконно и операцията тази сутрин е проведена, за да се приложи законът.

През юни правителството на премиера Андонис Самарас реши да спре излъчването на държавната телевизия и да уволни всичките й 2 600 служители в отговор на изискванията на международните кредитори за преструктуриране на държавния сектор. Решението предизвика шок и масово неодобрение в Гърция и по света.
Много от останалите без работа отказаха да напуснат сградата и излъчваха предавания по интернет. На страницата си във Facebook те призоваха за протести в тяхна защита и написаха, че битката за демокрация и социална справедливост, която водят повече от 4 месеца, е достигнала решителната си фаза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Ellin

преди 10 години

До Суверенитет?Нямаш си и идея колко си прав. За съжаление наблюдавам как и тук се развиват нещата..Но хората не искат да го разберат. Виж коментара на "социалист"... хората тук спят и не разбират какво става.

5

Станислав Николаев

преди 10 години

До СоциалистМарш в Северна Корея гнусна червена ***!

4

Суверенитет?

преди 10 години

Значи Гърция се управлява от военна хунта , изпълняваща исканията на "международни кредитори"искащи"преструктиране на държавния сектор".Това ЗАКОННА ОКУПАЦИЯ на страната ли е?А чие искане изпълниха предателските политици като арестуваха лидери на политическа партия,а терористи служещи на чужди интереси убиха нейни членове?Явно ОТВЪН заедно с вътрешни предатели се унищожава суверенитета на тази страна.

fallback