Снимка: Reuters

Гръцката полиция за борба с безредиците щурмува тази сутрин сградата на държавната телевизия, в която са се барикадирали бивши служители на медията, предаде БНТ. Те бяха в сградата от юни в знак на протест срещу решението на правителството да спре излъчването на телевизията.

Близо пет месеца, след като внезапно спряха излъчването на държавната телевизия, властите предприеха и акция за принудително опразване на централата на гръцката радио-телевизионна компания ЕРТ. Силите за борба с безредиците направиха кордон около сградата в ранните часове на деня.

В присъствието на прокурор полицаите влязоха вътре и накараха намиращите се там да опразнят помещенията. Стигнало се е и до сблъсъци между протестиращи и униформени. За оказване на съпротива за кратко са задържани трима журналисти и председателят на синдиката на служителите. Изгонените не скриха своя гняв и огорчение.

"Много съм разстроена. Те ни принудиха. Това е моят дом, бях тук години, отказвам да напусна", споделя София Ефтимополу, бивш служител на ЕРТ.

"Дойдоха през нощта, в тъмното, когато нямаше никого наоколо и изкараха колегите. Чувствам се, сякаш са ме изнасили, сякаш са нахлули в дома ми, сякаш са осквернили живота ми, демокрацията", каза журналистът Адрианна Били.

В района се събраха стотици поддръжници на уволнените служители. Призори силите на реда използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат. Говорител на правителството заяви, че сградата е била окупирана незаконно и операцията тази сутрин е проведена, за да се приложи законът.

През юни правителството на премиера Андонис Самарас реши да спре излъчването на държавната телевизия и да уволни всичките й 2 600 служители в отговор на изискванията на международните кредитори за преструктуриране на държавния сектор. Решението предизвика шок и масово неодобрение в Гърция и по света.
Много от останалите без работа отказаха да напуснат сградата и излъчваха предавания по интернет. На страницата си във Facebook те призоваха за протести в тяхна защита и написаха, че битката за демокрация и социална справедливост, която водят повече от 4 месеца, е достигнала решителната си фаза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase