Евангелос Венизелос. Снимка: архив, Reuters
fallback

Гърците не могат да понесат повече мерки за икономии. Това заявява за италианската агенция АНСА гръцкият вицепремиер и външен министър Евангелос Венизелос, който днес е на посещение в Рим за разговори с италианския си колега Ема Бонино и с премиера Енрико Лета.

Във връзка със саможертвите, които гърците са направили и продължават да правят, Венизелос изтъква, че това е единственият начин, за да бъде преодоляна кризата.

Сега обаче след шест години на рецесия и четири години на криза започват да се виждат резултатите от тези усилия и първият от тях е регистрираният излишък в бюджета на страната, казва Венизелос, окачествявайки като "немислимо" налагането на нови рестриктивни мерки.

Другата голяма цел на правителството е да бъде отбелязан напредък в структурните промени, за да могат гръцките предприятия и публичният сектор да възвърнат своята
конкурентноспособност.

Основният проблем обаче е изпадналото в криза гръцко общество, недопустимо високият процент на безработицата. Трябва да защитим социалната кохезия, да намерим сили да подкрепим надеждата и перспективата, изтъква Венизелос.

Гръцкият вицепремиер и външен министър смята, че е немислимо поредно затягане на коланите и че не може да има нови съкращения на заплати и пенсии, след като за периода 2010-2012 г. доходите на гърците са паднали с 35 на сто.

Той смята, че е нужно да започне отново големият дебат за бъдещето на Европа, за да бъде запазено равенството между държавите членки. Не можем да приемем да има правителства с възможност за взимане на решения и други страни, които да са длъжни да прилагат решенията, за да избегнат фалит или катастрофа на икономиката и банките, казва още Венизелос пред италианската агенция АНСА.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

А.С.

преди 10 години

До онбашиятаОнбашииии,я върви в Гърция и виж ,пък после дрънкай ! Погледни ,само един обикновен протест там,колко народ има и сравни с някои други протести тук или в Истанбул ! Голямата ти *** крие малкият ти мозък !

42

Malakov

преди 10 години

Ko?... Ne

41

Анонимен

преди 10 години

Като си помисля за гърците, ме е срам, че съм българка.

fallback