Снимка: Reuters

Румънските миньори прекараха 5 дни на 300 метра под земята в знак на протест срещу плановете на правителството за спиране на мината Рошия Монтана. Положителната развръзка дойде след намесата на премиера Виктор Понта, който слезе при работниците. Той им е обещал, че управляващите ще чуят всичките им искания и ще проведат редица разговори в търсене на най-доброто решение, предаде Bulgaria On Air.
 
33-ма миньори проведоха протеста поради опасения за своите работни места. Те заплашиха, че той ще се превърне в безсрочна гладна стачка, ако правителството не възобнови намеренията си за разработване на проект на канадската компания Гейбриъл Рисорсис. Той включва експлоатацията на находище, което може да стане най-голямата златна мина в Европа. Тази идея обаче не среща одобрението на обществеността поради екологични съображения.

Още по темата

През уикенда над 15 хил. души протестираха срещу проекта, който би трябвало да продължи 14 години.  Първоначално през август лявоцентристкото правителство на страната одобри законопроект, с който се позволява на Гебриъл Ресърсис да извлече 300 тона злато и 1600 тона сребро в Роша Монтана с технология, включваща използването на цианид. Миналата седмица обаче премиерът на страната Виктор Понта заяви, че Румъния се отказва от проекта заради общественото недоволство. „Това ще бъде краят на закона. Аз като премиер трябва да намеря други решения за чуждестранните инвестиции и създаването на работни места“, заяви Понта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase