Косово наложи блокада върху вноса на стоки от Македония. Снимка: архив, Reuters
fallback

Косовското правителство реши да въведе пълна блокада за вноса на стоки от Македония, съобщи вицепремиерът и министър на търговията Мимоза Кусари-Лила, цитирана от сръбския информационен сайт Вести.

Тя изтъкна, че Косово няма намерение да ограничи движението или да въведе такси за граждани и автомобили от Македония, въпреки че македонското правителство в неделя въведе такси за косовски граждани, влизащи на нейна територия.

"Нашите ответни мерки се отнасят само за търговски стоки и компании. Ние не можем да слезем до ниво въвеждане на такси за граждани и ще покажем на съседната страна, че ако продължи така да третира гражданите на Косово, ще претърпи преки загуби в икономиката и бюджета си", каза Кусари-Лила.

Македония въведе от събота в полунощ входна такса за граждани и превозвачи от Косово. За всеки пътнически автомобил, който влиза в Македония, се плаща такса от 5 евро плюс 2 евро за всеки от пътниците в автомобила. За автобуси и камиони таксата е 20 евро и по 2 евро за всеки от пътниците.

Заради тези мерки на граничния пункт Блаце има дълги опашки от автомобили, които чакат да влязат в Македония, съобщава БТА.

Скопие въведе мерките в отговор на ембаргото, което Прищина наложи за определени стоки от Македония, след като Скопие пък забрани вноса на пшеница и брашно от Косово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Ивоо

преди 10 години

До arnautiДЪРЖАВА и то с гпавни букви

13

Ивоо

преди 10 години

До stariadubНо по добре живеят от нас.О

12

Анонимен

преди 10 години

NESHTASTNICI

fallback