Снимка: архив, Reuters
fallback

В среща в Белия дом преди седмица американският президент Барак Обама увери гръцкия премиер Андонис Самарас, че Щатите подкрепят преговорите на европейската страна с кредиторите. Целта е ясна - допълнително облекчаване на дълга и реализиране на политики в посока понижаване на рекордно високата безработица.

Ясно е и също, че Европейският съюз (ЕС) се провали в политическите си решения за Гърция, пише в анализ Bloomberg. Прогнозите, че свободното падане на икономиката ще бъде стопирано от мащабните съкращения на държавни разходи, се оказаха твърде оптимистични. 240-милиардният спасителен заем в евро от „тройката“ кредитори (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд) отбеляза незначителни признаци на успех, а Гърция продължава да е в рецесия. И така вече шест години.

Съкращенията на разходи и повишаването на данъци, както и уволнението на огромен брой от заетите в публичния сектор, бяха част от условията, за да може средиземноморската страна да получи необходимите спасителни заеми. Наложените мерки обаче само задълбочиха икономическата болка.

Вместо да променят курса на политиките си, европейските политици отговориха на продължаващите негативни новини с преразглеждане в посока надолу на прогнозите си за експанзията на икономиката. През декември 2010 г. „тройката“ прогнозира, че безработицата в Гърция ще спадне под 15% до 2014 г. Година по-късно прогнозата бе ревизирана на почти 20 на сто.

През този месец гръцкият статистически орган съобщи, че безработицата се е покачила до сезонно изгладеното рекордно ниво от 27,6% през май. При младежите в диапазона 15-24 години числото е още по-стряскащо - 64,9%.

От 2010 г. „тройката“ постепенно понижи прогнозните си данни за БВП (в парично изражение) през 2014 г. с почти 40 на сто. От МВФ съобщиха през миналата седмица, че индикаторът се е свил с 6,4% през 2012 г. и ще падне с 4,2% през тази. Очакванията за догодина са насочени към излизане от рецесията.

Това не е първата тежка криза за средиземноморската страна. В миналото Гърция е била изправена през икономическа разруха веднага след Втората световна война. От 1949 г. страната е била в несъстоятелност, като на практика е нямала промишленост, транспортни мрежи, земеделски земи, а селата са били опустошени. Около една четвърт от населението е останало на улицата.

Предоставените съгласно плана „Маршал“ средства обаче помагат на Гърция да се възстанови. Държавата започва от електроенергийните дружества и финансовите предприятия, за да стигне до подпомагането на бедните.

Подобно на други народи, възползвали се от „Маршал“, Гърция отбелязва изумителна трансформация, определяна от някои като "икономическо чудо". И това не е всичко - националната икономика продължава да расте в следващите повече от 20 години след прекратяването на помощите.
 

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

муспи

преди 10 години

Има само една българска партия АТАКА, с избиването на комунистите, а те са всичките други партии включително и турската, ще се появят и други български. Всеки недоверчиво ще крясне - а евреите?! Евреите до един са комунисти, с падането на комунизма ще се приспособят за нов гешефт, но ние ще ги убиваме!

7

stoneg

преди 10 години

До страшния_съд Най голямото зло за БГ са самите българи момче осъзнай го това най после.

6

до страшния_съд

преди 10 години

Сигурно много те боли да гледаш как доган ефенди *** атака всекидневно, а междувременно волен брои турски лири и се пече на плажавие атакистите сте най-големите измекряри, уж големи патриоти, а подкрепяте про-турско и про-*** правилтество заедно с болния ви вожд

fallback