Снимка: архив, Reuters

Сблъсъци между гръцките полицейски спецчасти и метежни монаси станаха тази сутрин в Есфигмен - гръцки православен манастир в монашеската република Света Гора. Това съобщи гръцката агенция за църковни новини Romfea.gr, цитирана от РИА Новости.

Съгласно решение на съда в Халкидики най-малко 20 монаси трябва да напуснат манастира и да го предадат на монасите от „новото братство“, създадено през 2005 г. с подкрепата на църковните власти в Атон, което е лоялно на Константинопол. Монасите от „старото братство“ обаче, което от почти половин век се противопоставя на Вселенския патриарх, решително заявиха, че няма да изоставят манастира.

Полицията се опита да разбие портата на манастира, а монасите хвърляха срещу полицаите коктейли „Молотов“. Леко ранен е един от монасите. Полицаите прекратиха операцията си и в близките часове се очаква да пристигне прокурор.

„Новото братство“ заявява, че трябва да възстанови манастира и вече е получило половин милион евро по национална стратегическа програма, но не може да започне работа, преди оттам да се изсели „старото братство“.

Манастирът Есфигмен е един от най-старите в Атон, построен е през пети век. В него се съхраняват много реликви и мощи, а в библиотеката се пазят 400 старинни ръкописа и 8 000 книги.

Няколко десетки монаси от дълги години живеят в него в обсадно положение заради конфликта си с Константинополския патриарх, започнал през 1965 г. Поводът е среща на Константинополския патриарх Атинагор с папа Павел Шести и по-нататъшното сътрудничество с католиците, оценено от монасите от Есфигмен като отстъпничество на патриарха от православната вяра. Деветнадесет атонски манастира и назначената от църковните власти легална община на монаси от Есфигмен постановиха, че монасите от обителта са разколници. През 2009 г. съдът осъди 14 монаси и игумена Методий на година затвор условно за нарушаване на обществения ред и отказ от изпълнение на решенията на църковните и светските власти и да напуснат манастира, принадлежащ на монашеската република. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase