Абдула Йоджалан в съдебната зала. Снимка: архив, Reuters
fallback

Лидерът на кюрдските бунтовници Абдула Йоджалан, който излежава доживотна присъда в затвора на остров Имралъ в Мраморно море, може да излезе на свобода по здравословни причини. За подобна възможност съобщи информационният портал на Патриотичния съюз на Кюрдистан на иракския президент Джалал Талабани, предаде ИТАР-ТАСС.

Освобождаването на лидера на Кюрдската работническа партия /ПКК/ според турския печат е възможно, след като в последно време някои осъдени бяха освободени или изтърпяването на наказанието им беше отложено поради хронични здравословни проблеми. Тази практика подтикна ПКК, нейното политическо крило и прокюрдската Партия на мира и демокрацията да предприемат стъпки за това Йоджалан да бъде подложен на изследвания и да бъде представен медицински доклад.
   
Представителят на политическото крило на ПКК Дияр Камишло заяви, че „освобождаването на Йоджалан е изключително важно за успеха на мирното урегулиране“ на кюрдския въпрос в Турция. Той посочи, че в резултат на неблагоприятните условия в затвора Йоджалан има болки в очите, както и други проблеми от медицинско естество.

Според вестник „Миллиет“ съюзът на медиците на Турция е поискал от властите разрешение Йоджалан да бъде медицински освидетелстван в затвора.

Кюрдският бунтовнически лидер Абдула Йоджалан призова през март тази година бойците си да прекратят военните действия и да се изтеглят от Турция като част от мирен процес.  „Обръщам се към милионите и обявявам: всички, които държите оръжие, напуснете Турция“, каза в обръщението си лидерът на забранената в Турция Кюрдска работническа партия - ПКК Йоджалан. През месец май въоръжените подразделения на кюрдските бунтовници започнаха изтеглянето си от Турция към убежищата си в Северен Ирак в рамките на първата огромна крачка в мирен процес, който слага край на десетилетия кървав конфликт, отнел живота на десетки хиляди души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

БГ

преди 10 години

НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!

29

до 32 и 33

преди 10 години

Гаргоооо, гарго, много си се вдървил в зандана, който живееш !!!

28

До 31,30,29,...

преди 10 години

От писанията ти личи, че си на много ниско интелектуално равнище.Отивай да четеш и да се учиш!

fallback