Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ срещу демонстрантите. Снимка: Reuters
fallback

Турция преживява втори ден на масови протести след бурна нощ в Истанбул и сблъсъци между демонстранти и полиция. Десетки хора са ранени, има и арестувани. Размириците стигнаха до Анкара, Бодрум, Коня и Измир.

Демонстрациите срещу разрушаването на парка Гези на истанбулския площад Таксим преминаха в по-широки протести срещу управляващата Партия на справедливостта и развитието на премиера Реджеп Ердоган, предаде БНТ.

И тази сутрин полицията в Истанбул използва сълзотворен газ срещу демонстрантите, докато стотици от тях вървяха през мост над Босфора към центъра на града. Много хора са пострадали по време на сблъсъците с полицията, някои са в болница с рани по главите от хвърлени камъни и счупени крака, пише местната преса. Има обвинения срещу полицията за прекомерната употреба на сила срещу протестиращите. Заради отровния дим от сълзотворния газ властите затвориха станции на метрото.

Всичко започна като акция срещу проект за реконструкция на централния площад "Таксим". Проектът предвижда изкореняване на стотици дървета от парка "Гези", които са белите дробове на тази част на огромния град. На тяхно място трябва да бъдат възстановени казарми от времето на Османската империя. Предвижда се и строеж на търговски и културен център.

С появата на булдозерите в началото на седмицата започна борбата срещу унищожаването на парка. Сега мястото прилича на бойно поле, пише пресата. Протестът на гражданското общество стана масов, премина в социалните мрежи и в други градове, където скандират "Навсякъде има съпротива, навсякъде е "Таксим".

Акцията бързо се превърна в политически протест срещу правителството и строителните мегапроекти в Истанбул. Заради сълзотворния газ премиерът Ердоган беше изобразен като герой от комикс и наречен Газмен, газовия човек. Ердоган е на власт от 2002 година и мнозина смятат, че управлението му става твърде авторитарно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 11 години

До vanko84ti jivee6 na druga planeta priyatel kakvi gastarbayteri kakvi bani4ki horata imay tolkova zavodi 4e v bg nyama tolkoz apartamenti

77

Анонимен

преди 11 години

Всяка държава си има тайни не подценявайте нико му Турция ако тръгне срещу европа половината европа ще изчисти в Нато е на 2 място по население на армията

76

Aнонимен

преди 11 години

Пламнат ли Балканите, не е добре работата..Ама някак странно,че по еднои също време пламбат БГ и Турция, едните искат да махбат Ердоган, другите искат Бойко на власт....

fallback